Letterzetter ook actief in Noordbargerbos

Een aantal kleine beestjes halen de media tegenwoordig, maar helaas vaak niet positief. Naast de buxusmot en de eikenprocessierups heeft ook de letterzetter de krant gehaald. Niet bij het drukken van de krant maar in het bos zelf is dit kleine kevertje heel actief. Dat is  goed te zien langs de Nieuw Amsterdamsestraat waar op een aantal plaatsen de groene bosrand plaats heeft gemaakt voor lichtbruine dode bomen. 

De redactie van onze website heeft navraag gedaan bij Wenda Kloen, boswachter publiek bij Staatsbosbeheer Emmen-Sleen. “Door de aanhoudende droogte van de afgelopen jaren is de fijnspar wat gevoeliger voor ziekte en insecten. De letterzetter, een klein kevertje van ongeveer 4 a 5 mm, maakt daar gebruik van. In het Noordbargerbos zijn al vrij veel bomen aangetast en ook op genoemde plaatsen is te zien dat bomen worden aangetast en afsterven.  Het kevertje maakt gangen onder de bast, op den duur is de hele bast los en gaat de boom dood. Wij halen bomen weg als het gevaarlijk wordt voor bezoekers in het bos of omdat we sterk aangetaste gebieden willen opruimen om uitbreiding te voorkomen. Vaak planten we dan andere inheemse loofboomsoorten terug zodat het bos diverser wordt en minder kwetsbaar door dergelijke plagen. In de buurt van de aansluiting van de Ermerweg  op de Rondweg hebben we al een groot gebied zo aangepakt. De bomen waar we nu staan en die zijn aangetast staan er circa 40 jaar en het duurt wel even voordat nieuwe aanplant die volledig kan vervangen. Gelukkig staan het Noordbargerbos ook al veel andere bomen, circa   10 % is fijnspar,  zodat er niet direct een kale vlakte ontstaat. Een zandverstuiving, de reden waarom het Noordbargerbos ooit is aangeplant, zal daarom niet gauw ontstaan. Wel een mooi gezond bos met allerlei dieren en planten. Dit stuk bos is overigens niet van ons maar van de gemeente Emmen, het zijn eigenlijk kerstbomen”. 

Wenda heeft een filmpje gemaakt over de letterzetter, deze staat hier:  https://www.facebook.com/107907147478194/videos/154006419233083

Meer over de letterzetter op Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Letterzetter_(insect)

We gaan navraag doen bij de gemeente Emmen, als daar wat uitkomt melden we dat.