Kweeperen

De kweeperen die de familie Kropveld deze week gratis ter beschikking stelde aan voorbijgangers vonden gretig aftrek, getuige de foto Het krat is keurig blijven staan, ‘no worries’, die staat alweer in de schuur bij de familie Kropveld. 

Geur van gekookte kweepeer laat je nooit meer los

Okke Amerongen
Okke Amerongen

Denk je dat het handfruit is dan voel je je bekocht, want een kweepeer heeft bewerking nodig om het lekker te maken.Mocht je niet weten wat met je gratis opgehaalde kweeperen te doen, ga dan naar de website https://www.kweepeer.nl/recepten/ en ga net als Okke Amerongen van kweeperen houden …. Okke werd verliefd op de kweepeer in 2003. Hij liep over de markt in Wiesbaden en zag daar een krat mooie goudgele vruchten liggen en vroeg wat het was. De mevrouw zei: ‘Das sind Quitten. Die leute mögen das heute nicht mehr aber sie sind wunderbar für Gelee’. Hij nam een paar kilo mee met het idee er ‘iets’ mee te maken. Thuis nam hij een flinke hap uit zo’n peer: niet te eten zo. Maar hij ging kokkerellen en… de volgende dag rook het hele huis naar kweeperen. De geur vond hij zo heerlijk dat hij is begonnen met Kweepeer.nl Okke heeft de site opgericht om informatie over de kweepeer te bundelen en mensen er enthousiast voor te maken.

Henk Helmantel en kweeperen

Overigens, niet alleen Okke houdt van … kweeperen, ook bijvoorbeeld Henk Helmantel, befaamd realistisch kunstschilder uit Groningen, is ervan gecharmeerd. Nadat hij ze precies zo heeft neergelegd dat de compositie het meest fraai zal zijn op doek, neemt hij zijn penseel ter hand en maakt er een stilleven van. Ben je benieuwd naar het werk van Henk Helmantel bezoek dan eens museum Helmantel in Westeremden, de eigen expositieruimte van Henk Helmantel. Naast de 16e eeuwse romanogotische Andreaskerk van Westeremden, op een eeuwenoude wierde, ligt de herbouwde weem, woon- en werkplek van hem. In vroegere tijden hoorde een weem bij de kerk en was een combinatie van pastorie en boerderij, zodat de dominee of pastoor zijn schamele inkomen wat kon aanvullen. Museum Helmantel is ondergebracht in het schuurgedeelte van ‘De Weem’. Een bezoekje waard en je krijgt nog een lekker kopje koffie of thee aangeboden in de boomgaard. Zie http://www.helmantel.nl/de_weem.html