Klinkmolenbrug

Doek dat onder de fly-over hangt

Meer dan duizend mensen hebben deelgenomen aan de naamgeving van de fly-over in het weggedeelte van de N34 nabij Erm. De provincie schreef een prijsvraag voor een passende naam voor het nieuwe bouwwerk uit. De jury koos voor Dolmen, dolmen is een ander woord voor hunebed. En dat sluit volgens één van de winnaars perfect aan bij de Hunebed Highway N34. Gelukkig behoudt het nabijgelegen viaduct de vertrouwde naam van Klinkmolenbrug. Deze naam prijkt weer als vanouds op de plek die al verscheidene eeuwen onder deze naam bekend staat. 

Uitsnede kaart 1849 (bron: https://www.topotijdreis.nl/)

Op de Hottinger kaart (1773-1794) staat: Klinkemooiebrug en op de topografische atlas van omstreeks 1850 Klenkemolenbrug. De huidige naam Klinkmolenbrug is een stuk ouder. In de archieven van Huis Terwolde bevindt zich akte 1354. Dat is een akte van verkoop door Herman Schierenbeek aan eigenerfde boer Johan Sickinge en anderen uit Noordbarge van het erf de Klenkenmolle in de marke van Noord- en Zuidbarge uit 1624. (charter 1) 

Historisch hebben hunebed en Klinkmolenbrug alles met de Marke Noord- en Zuidbarge te maken. Een ’bedachte’ Highway is meer iets voor verzamelaars van bijzondere naambordjes!

Door Henk Jeurink