Joodse begraafplaats in Noordbarge

In veel plaatsen in Drenthe vind je joodse begraafplaatsen. In Emmen is er een oude aan Achter het Kanaal, zo’n kilometer buiten Emmen. Het terrein is ongeveer 500 m² groot en er zijn zeventien graven. Het terrein langs het Oranjekanaal ligt er slordig bij: het gras staat hoog, een enkele zerk is gebroken of staat scheef en de letters op de stenen zijn, vanwege ouderdom en aangekoekte mossen, slecht leesbaar.

Joodse jaartelling

Joodse begraafplaatsen zijn vaak heel oud omdat de begraafplaatsen niet geruimd mogen worden. Ze liggen vaak buiten het dorp omdat overledenen volgens de joodse wetten onrein zijn. Op de stenen staat de tekst vaak zowel in het Nederlands als het Hebreeuws. Soms staan er afbeeldingen op de stenen: een waterkan, eenhoorn of davidsster. Omdat de joodse jaartelling begint op de dag van de ‘schepping’, 3761 jaar voor Christus, zie je nogal hoge jaartallen. Om het overlijdensjaar te berekenen trek je dus van het aangegeven jaar 3761 jaar af. De graven zijn vaak naar het zuidoosten gericht, de geografische richting van Jeruzalem.

Herstelplannen wel in Westenesch

Toen de websiteredactie bezig was met de tekst voor Achter het Kanaal (Straat in beeld deel II), ontdekten we dat men in Westenesch plannen had voor het opknappen van de joodse begraafplaats. Tijdens een vergadering van Plaatselijk Belang Noordbarge bleek dat die behoefte in Noordbarge niet bestaat. Op de website van Westenesch is zelfs een hoofdstuk gewijd aan de begraafplaats in Noordbarge, met een artikel van Klaas van Netten uit het Tijdschrift Historische Vereniging Zuidoost-Drenthe.