Jehovah’s Getuigen in Noordbarge

Wim Boonstra en Klaas van der Meulen van Noordbarge.info zijn op een vrijdagmiddag in oktober in gesprek met Michel van Hilten van de Jehovah’s Getuigen. Vanwege de coronamaatregelen gaat het gesprek via een videoverbinding. Aanleiding zijn enkele artikelen in kranten over geslotenheid. Maar diverse onderwerpen komen voorbij.

Kost & Inwoning

Michel van Hilten werkt en woont op het hoofdkantoor van het wachttorengenootschap in Noordbarge waar hij de juridische zaken behartigt. Samen met zijn vrouw kwam hij hier elf jaar gelden naartoe. Ze wonen met veel plezier in het woon- werkcomplex met ongeveer 150 bewoners. Het ontbijt en het avondeten regelt men zelf, maar om 12.00 uur is er voor iedereen een warme maaltijd, maar je kunt ook zelf koken. Iedereen heeft een eigen woonstudio van zo’n 40 m² met een keukentje. De bewoners betalen niet voor de woonvoorziening en ze worden ook niet betaald voor hun werkzaamheden. Voor het natje en droogje wordt gezorgd. Van Hilten: “Je moet ons zien als een groot gezin, alle gezinsleden krijgen zakgeld voor persoonlijke uitgaven. Er is geen sprake van een contract maar de Jehovah’s Getuigen stellen zich beschikbaar zo lang ze willen. Er zijn geen kinderen op het complex, dus als men een gezin wil stichten dan wordt buiten het complex ruimte gezocht. Sinds veertien maart is het complex in lockdown, dus we komen zo min mogelijk van het terrein en we ontvangen geen bezoekers voor rondleidingen meer.

Dichte poort

De Jehovah’s Getuigen proberen betrokken te zijn bij alles wat gebeurt in de wijk en men volgt de ontwikkelingen met belangstelling, vandaar dat ze vorig jaar bij de jaarvergadering van Plaatselijk Belang waren. Dit lijkt in contrast te staan met het groene hek rondom het plantsoenachtige terrein van de Jehovah’s en de wat ontoegankelijk ogende elektronisch beveiligde toegangspoort. Van Hilten stelt dat het vijf hectare grote terrein geen openbaar park is waar iedereen doorheen kan banjeren, vandaar dat hek als erfscheiding zoals veel meer huizen achter hekken verscholen zijn in Noordbarge. Van Hilten: “Het zou pas vreemd zijn als wij een muur met een slotgracht zouden hebben, dat zou pas reden zijn voor bezorgdheid. Via de hoofdingang zijn we heel benaderbaar. Ik denk dat we juist heel open zijn. Onze mensen komen bij u aan de deur en onze vergaderplaatsen zijn openbaar. Op onze website JW.ORG vertellen we ons hele verhaal. Via onze website kan je buiten coronatijd  een tour met een rondleiding krijgen. We zouden de buurtbewoners heel graag ontvangen. We ontvangen regelmatig scholen, vrouwenverenigingen en Onno te Nuyl was hier gast aan tafel, hij komt hier regelmatig.

Buurmansgrond

Het terrein van AOC Terra naast het Jehovah-terrein was te koop. Het is verkocht aan projectontwikkelaar Peter van Dijk. Spijt dat u? “Nee, we wilden het helemaal niet hebben. De school bood ons aan het te kopen. Wij zijn een kerkgenootschap en kijken anders tegen zo’n terrein aan dan een projectontwikkelaar. Als wij het wel hadden gekocht dan zouden we de kas hebben laten staan en de school opgefrist, het parkeerterrein hadden we dan omgebouwd tot een parkachtige tuin en verder hadden we het gelaten zoals het nu is. We hadden nooit belangstelling maar het werd ons aangeboden. We hadden vast wel een functie ervoor bedacht hoor.” En al had u een bod uitgebracht en hoe hoog zou dat zijn geweest? “Ja, dat was € 1.350.000,- . Ik heb de plannen van Peter van Dijk nog niet gezien maar ik geloof dat er 17 villaatjes op komen of zo.

Stemmen 

In Noordbarge is bij verkiezingen vaak een lage opkomst. Op de website lezen we dat Jehovah’s niet stemmen. Waarom niet? “Hahaha, ja, wij zijn praktisch strikt neutraal. Wat ons bindt is de waardering voor de bijbel en bijbelonderzoek. Wat ons zou kunnen verdelen zijn politieke voorkeuren, we zijn politiek neutraal. Wij zijn in afwachting van het koninkrijk dat de hele aarde gaat regeren. Onze keuzes staan niet op het stembiljet. Jehovah’s Getuigen trekken zich niets aan van de politieke omgeving waarin zij zich bevinden. Ze leggen zich neer bij de keuzes die anderen maken, dat vinden ze prima.

Van vaccineren tot besnijdenissen

Nog een misverstand dat heerst is dat Jehovah’s niet meedoen aan vaccinatieprogramma’s of reanimeren. Alle medische handelingen worden door de Jehovah’s aanvaard, uitgezonderd bloedtransfusies. Transplantaties zijn een persoonlijke keuze, maar worden wel gedaan. Van Hilten: “Zo zijn er wel meer misverstanden over ons, omdat er vaak meer over de Jehovah’s Getuigen wordt gesproken dan met hen. Verjaardagen worden niet gevierd. Heidense feestdagen als Pasen en Kerst worden niet gevierd, ook geen Suikerfeest of Ramadan, nee. Wel herdenken we elk jaar Jezus’ dood. Ook doen wij niet aan besnijdenissen, gelukkig niet.” 

Een aantijging, een hetze

Op de website van JW.ORG staan veel nieuwsberichten over juridische zaken tegen de broeders en zusters van de geloofsgemeenschap wereldwijd, vooral in Rusland. Over de situatie in Nederland over vermeend misbruik van kinderen is minder te vinden. “Nee, we hebben een protocol over de bescherming van kinderen op de website geplaatst, waarin we plaatsen wat geverifieerd of afgehandeld is. Een ‘open brief’ aan de Kamervoorzitter hebben we niet op onze website staan.” Is dat niet raar dat die brief, een ‘open brief’ met commentaar op minister Sander Dekker, wel op de site van Dagblad van het Noorden staat maar niet op de eigen website? “De reden daarvoor is dat alles is gebaseerd op een aantijging, een hetze tegen Jehovah’s getuigen. We laten dat keurig bij de rechter. Als die een uitspraak heeft gedaan over het rapport van de Universiteit Utrecht, dan publiceren we het op de website. Verwijten naar ons, insinuaties, vuil en tendentieuze berichtgevingen, dat haalt positieve energie weg die we liever besteden aan onderdrukte geloofsgenoten. Wij gaan tot de hoogste rechter door om vastgesteld te krijgen dat het rapport onjuist, lasterlijk en discriminerend is. We zijn er nog lang niet. Over wat Emmens burgemeester daar vorig jaar over zei heb ik geen nadrukkelijke mening. Bovendien is het nog onder de rechter. We hebben de burgemeester hier uitgenodigd voor een gesprek en hem verteld wat de echte waarheid is. Wij hebben niets te verbergen en zijn transparant. Maar wat gebeurt in de media? Een krant publiceert een hetze en dat wordt copy-paste overgenomen. De journalistiek doet in het algemeen weinig aan fact-checking. Maar een paar journalisten hebben met ons contact opgenomen.

Dat boeit ons voor geen enkele centimeter

Hoe kijkt u aan tegen de kwestie met Willem Alexander die in coronatijd naar Griekenland ging voor een vakantie? “Dat boeit ons voor geen enkele centimeter. Al gaat hij het hele jaar met vakantie. Wij hebben onze stem uitgebracht voor een heel ander koninkrijk dat naar onze stellige overtuiging binnenkort gaat regeren en tot die tijd nemen we genoegen met wat anderen belangrijk vinden. De bijbel zegt dat er een koninkrijk zal komen onder leiding van Jezus Christus en die zal een einde maken aan alle problemen als oorlogen, natuurrampen, het illustreert dat mensen het niet in de hand hebben. Het maakt geen fluit uit op welke politieke partij je stemt. Als je naar de bijbel leeft en tegen de stroom in je standpunt uitdraagt, zit je al aardig in de goede richting.

Noordbarge oefengebied?

Zijn er ooit afspraken gemaakt over de deur-aan-deur-bezoeken van de Jehovah’s in Noordbarge? “Het is niet zo dat er in Noordbarge meer dan elders huis-aan-huis wordt geëvangeliseerd, misschien leefde dat idee toen we hier neerstreken. We nodigen hierbij alle omwonenden uit om een keer hier te komen en een bak koffie te komen drinken. Iedereen is van harte welkom. Misschien dat de drempel van Noordbargers naar ons toe hoger is dan omgekeerd.

8 gedachten over “Jehovah’s Getuigen in Noordbarge”

 1. Jan P de Vin

  Ik had vroeger een collega die lid was van deze club hij
  deed niet aan verjaardagen behalve als er iemand anders jarig was dat was hij het eerst
  die gebruik maakte van het gebak. Vreselijk schijnheilige club. Dat je hier in GODSNAAM aandacht aan beteed
  zonde van de tijd en onze mooie website van Noordbarge.

 2. “Verwijten naar ons, insinuaties, vuil en tendentieuze berichtgevingen, dat haalt positieve energie weg die we liever besteden aan onderdrukte geloofsgenoten.”

  Het zou fijn zijn als deze energie besteedt zou worden aan de slachtoffers die binnen deze “christelijke gemeente” misbruikt zijn en nog steeds worden.
  Ik ben er één van en ik ken er nog velen (waaronder mijn vader in de jaren 50 en tijdens de laatste rechtszaak dit jaar kwam ik 3 meisjes tegen van rond de 18, die nu in dezelfde situatie zitten als ik 43 jaar geleden). De heer Van Hilten geeft aan dat er veranderingen zijn. Wellicht op papier, maar niet in de praktijk.
  Hij liegt (en dat mag hij niet, als Jehovah’s Getuige).

  Net als de advocaat van de Jehovah’s getuigen in Amerika, die zegt dat ex-Jehovah’s getuigen niet genegeerd worden maar dat er alleen geen “geestelijke zaken” met deze personen besproken mogen worden. Verder mag je gewoon contact met iedereen hebben.

  Ook dit is mij overkomen. Zodra je eruit gezet wordt, dan draait iedereen je zijn/haar rug toe en spreekt niet meer tegen je. Dit is een regel die wereldwijd geldt.

  Vreselijk hard. Ik wordt nu gezien als outcast die slechte dingen zegt over Jehovahs Getuigen, terwijl ik er weg ben omdat ik er niet tegen kon om 3x per week nog bij mijn misbruiker in de buurt te moeten zijn en mij verteld was “normaal” te moeten doen omdat iedereen een tweede kans verdient.

  Hiervan was niemand op de hoogte, alleen enkele ouderlingen in de gemeente. Niemand wist dat er bij ons in de gemeente twee (!) pedofielen rond liepen.

  Met andere woorden, de heer Van Hilten neemt mijn woorden en die van velen met mij, niet serieus, omdat ik geen Jehovah’s Getuigen meer ben.
  Dat noem ik je er met een Jantje van Leiden vanaf maken!

  Ze zouden al het geld beter kunnen besteden aan het beschermen van misbruikte kinderen dan geld uitgeven om tot het hoogste gerecht te vechten.

  Al dat geld wordt door vrijwillige bijdragen van broeders en zusters bij elkaar gebracht. De kapitalen die er in de US betaald worden om zaken over misbruik af te kopen, zijn niet eens duidelijk te zien voor de “gewone” broeders en zusters die het geld bij elkaar brengen. Ze hebben geen idee waar hun geld naartoe gaat.

  Beschamend en crimineel!

 3. Ik heb nog geholpen aan de bouw van deze sekte in Emmen. Tot mijn 28ste strikt hun overtuiging beleid. Tot dat ik wakker werd en mij moeizaam heb kunnen los worstelen uit deze sekte. De bovenstaande tekst gebezigd door de heer van Hilten zegt alles. Ze staan boven de wet, leven in hun eigen samenstel met eigen regels. Kijken denigrerend neer op de “wereld” zoals zij dit noemen, iedereen die buiten deze sekte leven. Dit geloof bestaat uit een indoctrinatie waarin je je als JG bijna niet uit kunt ontworstelen.

  • Gezien je achternaam denk ik dat ik dat ik aardig wat familie van je ken in de sekte. Ik ben er zelf ook lang onderdeel van geweest. Mooi om te zien dat je je uit de indoctrinatie hebt weten te werken!

   Ik hoor dhr van Hilten in dit artikel een heel riedeltje afdraaien wat ik vroeger zelf ook deed. Een hele pijnlijke vind ik dat het eerst gaat over het mijden van bloedtransfusies, en even verderop wordt hij gequote: ” maar gelukkig geen besnijdenissen ”. Hoe kan je zonder vragen te stellen het ene accepteren en blij zijn dat een andere ingreep toevallig geen deel is van je doctrine. Bizarre cognitieve dissonantie aan het werk.

 4. Ik sluit mij helemaal aan bij de reactie van Marianne de Voogd!!
  Ook ik ben een slachtoffer, 10 jaar lang sexueel kindermisbruik meegemaakt binnen deze organisatie, nu ben ik bijna 50, en nog steeds elke week in zware therapie-sessies.
  Mijn verhaal is volop in de media geweest en daar is GEEN woord van gelogen!!! Het is mijn levensverhaal van A tot Z.
  Hoe deze organisatie hiermee omgaat is te beschamend en zwaar crimineel…toen ik ruim 30 jaar geleden met mijn verhaal voor de eerste keer naar buiten kwam werden in die beruchte comitézaken de rollen al omgedraaid en dat doen ze nu nog steeds!! Slachtoffers worden bezien als daders en de daders worden beschermd.
  Ik kan nog vele dingen hierover schrijven, maar dan wordt het een boekwerk…..

 5. Ik ben zelf opgegroeid in deze religie. Maar ik ben blij dat ik er uit ben. Naar buiten proberen ze over te komen als een heel open gemeenschap, maar intern gaat het er toch wel heel anders aan toe. Het rapport van de universiteit van Utrecht schetst naar mijn mening een behoorlijk realistisch beeld. Ik begrijp dat dit rapport niet is hoe hun zichzelf graag willen zien. Maar dat het vol insinuaties, vuil en tendentieuze berichtgevingen zou staan ben ik het niet met hun eens. Als ex lid zag ik veel herkenbare zaken in dit rapport. Het gaat ook niet zomaar om een rapport maar is door wetenschappers van de universiteit in Utrecht samen gesteld.

 6. Naar buiten toe presenteren ze zich als liefdevol. De enige ware plek waar je moet zijn. Maar je leert van kleins af aan binnen deze religie dat alles buiten deze religie om slecht, misleidend en verdorven is. Dat wordt er wekelijks ingeramd. En als je er ook echt in zit en opgegroeid bent voel je dit ook zo en weet je niet beter (zo heb ik het in ieder geval zelf ervaren). Totdat je een keer ‘zelf’ na gaat denken. Totdat je een keer ‘zelf’ vragen gaat stellen. Totdat je een keer niet helemaal eens bent met hun eigen wetten en regels waarvan zei vinden dat die op de bijbel zijn gebaseerd. Met de nadruk TOTDAT. Ook al heb je 1 lichtelijke, zelfs liefdevolle kritische noot richting de organisatie dan ben je de klos. Zodra jij dit niet snel weet om te buigen dan ben je plotseling een ‘verloren schaap’, volgeling van satan, niet nederig, niet trouw aan god, huichelaar, liefdeloos, praat je lasterpraat, laat je je ouders en familie in de steek, ben je niet trouw, eer je god niet meer, ben je verleidt door de wereld, keer je god de rug toe, ben je een goddeloze. Plotseling is er van die ‘liefde’ geen sprake meer. Ze misbruiken een vreselijk machtsmiddel; uitsluiting en/of negeren wat gewoon pure mishandeling is. Ze leren zelfs dat negeren en uitsluiten juist een hele liefdevolle methode is om mensen weer terug te kunnen krijgen binnen de club (kortom chantage). Die bak koffie is er dan niet hoor. Ik heb echt medelijden met de kinderen die opgroeien binnen deze gemeenschap. En niet eens zo zeer dat ze bijna geen enkele feestdag vieren (ze weten toch niet wat ze missen). Ze leren namelijk geen eigen keuzes maken, ze leren niet wat echte liefde is, ze leren niet wat ze werkelijk vanuit hun eigen hart voelen. Alles krijgen ze op een presenteerbordje; wat en hoe ze moeten geloven vanuit hun eigen bijbel en boekjes. De switch die ze misschien op latere leeftijd maken door geen Jehovah’s Getuigen te zijn gaat gepaard met veel traumaverwerking. Je moet sterk in je schoenen staan om dit aan te kunnen. Je moet ook sterk in je schoenen staan dat opeens je hele sociale netwerk wegvalt, en ook al je gezinsleden en familieleden. Deze traumaverwerking kan vele jaren duren. Hulp hierbij is noodzakelijk. En ohja, uiteraard is deze reactie een aantijging en een hetze en een ‘vuil en tendentieuze bericht’ volgens hun. Maar helaas is dit bericht wel de ‘praktijk’ en ook de waarheid helaas.

 7. Ik ken deze “Michel van Hilten” persoonlijk en ik kan niks anders zeggen dan dat deze man duidelijk een leugenaar en een narcist is. deze “intervieuw” waarbij die zoals gewoonlijk weer om de vragen heen praat en geen duidelijk antwoord geeft laat het goed zien.

  “Nog een misverstand dat heerst is dat Jehovah’s niet meedoen aan vaccinatieprogramma’s of reanimeren. Alle medische handelingen worden door de Jehovah’s aanvaard, uitgezonderd bloedtransfusies. Transplantaties zijn een persoonlijke keuze, maar worden wel gedaan.”

  Behalve dat ouders word verplicht dat hun kinderen geen bloed mogen ontvangen als dat nodig blijkt voor overleving. vanwege deze regel zijn veel Jehova’s Getuigen waaronder familie van mij te vroeg overleden.

  Ben blij dat ik na jaren lid geweest te zijn eindelijk tot inkeer ben gekomen.

Reacties zijn gesloten.