Ik schrok toen ik mijn overbuurman in zijn tuin tot zijn middel in een pas gegraven gat zag staan. Het zweet gutste van zijn voorhoofd. Buurvrouw Janneke stond er met een zorgelijke blik naar te kijken. Misschien begraven ze de hond, dacht ik nog even. De volgende dag hoor ik het verhaal van de buurvrouw: “Nee, Loekie de hond is er nog, maar Jan was de wortels van de Japanse duizendknoop aan het uitspitten. Die zijn keihard en gaan erg diep. Anders heb je kans dat ze onder de weg doorkruipen en bij jou weer opduiken.” Ik stond even perplex: wortels van een plant die als mollen onder de weg door zich een weg banen naar tien meter verderop? De buren wisten er meer van dan ik. “Let maar eens op als je naar Hoogeveen rijdt, daar bij Holsloot en Wachtum zijn ze aan een opmars bezig. Bramen, gulden roede, jonge vlieren, alles wordt verpulverd door de woest oprukkende Japanse Duizendknoop.”
Het verhaal klopte. Inmiddels had deze exoot, of, nog sterker: invasieve exoot, het NOS Journaal gehaald. SBS-zes en RTV-Drenthe konden er ook geen genoeg van krijgen. Even googlen leert dat de Fallopia japonica, metershoog kan worden. Op internet staan plaatjes van zes meter hoge woekeraars. Hoveniers, volkstuinmensen, tuinliefhebbers van Groei en Bloei, gemeentelijke plantsoendiensten, ze zitten allemaal met de handen in het haar. Van alles wordt ingezet om de Japanse Duizendknoop te stoppen: maaimachines, klepelmaaiers, gasbranders, gif, kokend water, everzwijnen, ik zag zelfs voorbeelden van elektrocutie.
Het schijnt dat de plant via de Schapenveenweg Noorbarge in het oog heeft gekregen en bezig is met een aanval vanuit het noorden.