Bij het websiteoverleg vertelde Wim Boonstra (1962) tussen neus en lippen door dat zijn familie eeuwenoude historische banden met Noordbarge heeft. Nieuwsgierig geworden vragen we hem het hemd van het lijf. De Boonstra’s wonen aan het Zuideind en hebben twee kinderen: Lisa en Harry. Wim en zijn vrouw Sisca zijn Groningers; Wim is geboren en getogen in Hoogkerk en Sisca is een stadjer. Wims vader werkte in de suikerfabriek en ook Wim heeft daar een campagne gewerkt. Of ze ook echt Gronings spraken thuis? Wims moeder noemde het ‘haalf put-, haalf regenwotter.’
Wim en Sisca zijn in 1985 gaan samenwonen in Emmerschans. Via Emmerhout en de Rietlanden streken ze in 2012 neer aan het Zuideind in Noordbarge. Wim heet voluit Willem Engbert Boonstra. Hij is vernoemd naar opa Willem Engbert Tienkamp. En nu komt de link met Noordbarge. Uit stamboomonderzoek bleek dat ergens in 1710 Jurriën Engbers uit Den Ham zich vestigde op het erf Tienkamp (of toen Thyencamp), nu in de buurt van tuincentrum Noordbarge. In die tijd kwam het voor dat men de naam aannam van de streek of buurt waar men woonde. Dit verklaart de achternaam van Wims opa: Tienkamp. De familie is in de achttiende eeuw vertrokken richting Noord-Drenthe, in de buurt van Peize. Later volgde de stap naar Hoogezand.
Terug naar Wim. “Toen wij in de Rietlanden woonden zijn we gaan rondkijken naar een ander huis. Ik werkte bij de gemeente Emmen en Sisca nog bij de Post. We vonden iets aan het Zuideind. Het huisje dat er stond staat nu nog steeds op Google street view. Het ging ons om de kavel, een stuk grond van 1.500 m². We kochten het in 2009. Vanwege de huizencrisis verkochten we ons huis in de Rietlanden pas in 2012. Onze aanvraag voor een bouwvergunning werd eerst afgekeurd door de welstandscommissie. Dat heeft ons een jaar gekost. Uiteindelijk heeft de wethouder de welstandscommissie overruled en konden we met de bouw beginnen. Achteraf was de commissie het met de wethouder eens.
We wilden een duurzaam huis, dus zonder gas. In samenspraak met de aannemer hebben we een goed geïsoleerd huis gebouwd, met extra muur- vloer- en dakisolatie, zonnepanelen, zonneboiler en een warmtepomp met buizen die honderd meter diep de grond ingaan. Het vergde allemaal veel puzzelwerk, maar ik heb een opleiding in de werktuigbouwkunde en de procestechniek en ik heb daarnaast allerlei cursussen gevolgd. Sinds 2018 is het huis energieneutraal. We wekken net zoveel energie op als we gebruiken.
Nu doen we zelfs mee met de duurzamehuizenroute.nl en geven we thuis rondleidingen aan mensen die soortgelijke plannen hebben. Naast die belangstelling voor techniek heb ik affiniteit met de honkbalsport en maak ik graag dingen van hout. Sisca houdt postduiven, is bestuurslid van Plaatselijk Belang Noordbarge en werkt in de zorg.”