Het nieuwe papier ophalen

Hoe gaat het ophalen van oud papier nu er een gesloten container wordt gebruikt? Tot nu toe werkte het oudpapierbedrijf Virol met een open container. De tractor kon de kieper achteruit erin rijden en dan de vracht papier eruit kiepen. Dat kan nu niet meer. De papierophalers moeten het papier handmatig in de container gooien. Hoe werkt dat? De tractor rijdt de kar tegen de drempel van de container. Één man staat op de kar en de anderen staan in de container en geven elkaar de dozen door. 

Vanwege de coronabeperkingen moet een zekere afstand tot elkaar in acht worden genomen. Tractorchauffeur Geert Nijhoff helpt de mannen in de container en in acht minuten is de klus geklaard. Hoe zat het met de papieraanvoer? René Wientjes: “Niet bij elk huis lag papier, maar wat er lag was veel.” Het is dus eigenlijk maar goed dat niet elke Noordbarger wist dat vanaf vandaag het papier weer zou worden opgehaald na enkele maanden papierstilte. 

Nijhoff vertelt dat er deze keer ook veel tijd verloren gaat omdat de tractor vanwege de werkzaamheden aan de Ermerweg, moet omrijden via de Bargeres. Ook dat kost extra tijd. Nijhoff: “Natuurlijk scheelt het dat het droog is. Als het papier door- en doornat is, is het een ander verhaal. Wel staat er een stevige wind, maar daar hebben we geen last van.” 

Jan Uneken komt nog langs met een paar doosjes. Omdat het de laatste dienst is van Gerard Kuper, trakteert hij op lekkere koekjes. De koffiepauze schiet er, weer vanwege corona, bij in, maar de werksfeer lijdt er niet onder. De vier man van de ophaalploeg Jantinus Aalders, Gerard Kuper, Geert Schutrups en René Wientjes krijgen tenslotte de hamvraag: is deze werkwijze acceptabel of niet? Op de man af gevraagd zeggen alle vier: “Ja, het kan.” Het is natuurlijk niet leuk, maar als we zo de papieractie met de opbrengsten voor Plaatselijk Belang in stand kunnen houden, dan doen we het zo. 

En weg rijdt de 75 pk Case International van een dikke dertig jaar. Op naar de derde en dan nog vierde vracht. In juli zijn Eric, Joop, Klaas en Willem aan de beurt. Afwachten hoe het dan gaat…