Het carbid-schieten in Noordbarge

Het blijft toch ieder jaar een bijzonder iets. Als er iets georganiseerd wordt is het bijna ondoenlijk om (vrijwel) iedereen aan boord te krijgen. Eigenlijk is geen enkel evenement voor alle ‘doelgroepen’ geschikt. Behalve dan het ‘carbidschieten’. Daar komen we allemaal even samen. Sommigen wat langer, anderen wat korter. Heel ongedwongen. Behalve lieden die op vakantie zijn, die moeten werken (die zijn er toch ook altijd; denk aan de zorg, winkels, horeca ), die een beetje mensenschuw zijn of een andere goede reden hebben, is iedereen er.

Het gaat ieder jaar professioneler, het Carbid-team Noordbarge heeft de boel werkelijk super voor elkaar. Eerst wordt goed gekeken waar de tenten precies worden neergezet. Uiteraard wordt rekening gehouden met de windrichting, want anders vliegen de ballen op grote hoogte veel te ver weg. Vervolgens wordt alles goed ingericht, waarbij het drankje en hapje alleen al ‘een omweg waard’ zijn. Als men door een paar biertjes/’gluhweintjes’ en een lege maag wat ’licht in t heufd’ wordt, gaat de lobbige snert er buitengewoon goed in. Een soort krachtvoer, en nog verrekte lekker ook.

Om klokslag 12 uur nam het festijn een aanvang. De eerste ballen gaan de lucht in. En hoe… ! Het lukt uiteraard niet om de meetlat er snel langs te leggen en hoge gebouwen om te vergelijken hebben we in Noordbarge niet. Maar zo n 30 – 35 meter hoogte bereikten de meest ambitieus geschoten ballen wel. De kleur en de kwaliteit van de ballen waren uitstekend. Het oranje maakte dat ze goed op te zoeken waren uit bossen en struiken en geen enkele bal raakte lek. 

Maar wat wil je: er stond ook ‘Champion’ op de bal! Zou dat een voorspellende waarde hebben, zo op de drempel van het nieuwe jaar ..? Een van de ballen vloog zelfs over het huis van Marietje Moes en landde keurig op een van haar tuinzitjes.

De kindertjes vermaakten zich prima als ballenrapers. Telkens als er weer 5 ballen weggeknald waren haalden zij vol enthousiasme de grote sinaasappels weer terug. Af en toe moest een volwassen iemand helpen als de ballen achter de tuin- of bouwhekken (van de school) waren beland.

De ballen vlogen hoog over het gespannen groene net. Nut en noodzaak van het net bleken later. Want op enig moment hadden de ballenrapertjes ‘het wel gezien’. En aangezien de ‘groteren’ niet die ballen telkens van ver willen ophaalden werden vanaf dat moment de ballen in het net geramd. Hierdoor ging het spectaculaire effect van de enorme hoogte natuurlijk wel verloren. Na wat opmerkingen uit de grote groep ‘stuurlui’ werd besloten de ballen maar loodrecht omhoog te schieten en dat was weer geinig. Misschien is het een idee om volgend jaar een soort honkbal te spelen. Teams van 3 man proberen in het veld zoveel mogelijk ballen rechtstreeks uit de lucht te vangen. Dit moet wel serieus worden aangepakt met mooie prijzen als inzet. Een originele Noordbarger-carbidbal zou een suggestie kunnen zijn.

Overigens is de gezelligheid bij de tentjes wel zo groot dat niet iedereen elke bal volgt. De sirene verricht wel nuttig werk, want het blijft zinvol je oren tegen de knal te beschermen. Als je zelf de ballen de lucht inschiet, voel je de luchtdruk in je buik.

Dat het kennelijk iets bijzonders is wat we samen hebben bleek ook uit de media-aandacht. Zowel het Dagblad van het Noorden als RTV Drenthe waren paraat. En ook de beide burgemeesters, Onno en Erik, waren present. Waarbij (Noordbarger burgemeester nog een toespraak hield. Dat de meeste mensen hun oordopjes nog in hadden was niet zo’n groot probleem. Want deze burgemeester (van Noordbarge) spreekt altijd luid en duidelijk.

We hadden dit jaar enorm geluk met het weer. Lekker fris, windstil,  zonnig weer. Wat grappig is is dat je veel buurtbewoners nu van dichtbij ziet. Normaal een groet in het voorbijgaan op de fiets of vanuit de tuin, sta je nu gezellig te borrelen.

Om 18 uur was het officiële gedeelte ten einde. De optrekkende mist deed denken aan zich sluitende toneelgordijnen na afloop van de voorstelling. Een heel geslaagde voorstelling, met grote hulde aan het Carbid-team Noordbarge!

Wij als Noord-Bargers kunnen ons verheugen op de volgende aflevering.

Gelukkig Nieuwjaar!