Herdenking bevrijding Emmen 10 april 2024

Op woensdagavond 10 april vond bij het monument op de brink bij de Middenstraat en de Noordbargerstraat de traditionele herdenkingsplechtigheid plaats. Hierbij wordt herdacht dat op die dag 79 jaar geleden Emmen en omgeving werd bevrijd door Poolse militairen. Vooral in en om Noordbarge werd er 79 jaar geleden hevig gevochten. Niet voor niets staat het monument met de namen van de gevallen Poolse militairen in Noordbarge. Op de herdenking wordt gedacht aan de slachtoffers die vielen in de oorlog en bij deze bevrijding.

Deze herdenking werd zoals elk jaar georganiseerd door de Stichting Herdenking Bevrijding van Emmen e.o. en geleid door haar voorzitter Jacob Zuur. 
In zijn toespraak dankte hij de vooral Poolse bevrijders van Emmen. Hij verwees naar het toenemend oorlogsgeweld in de wereld en sprak uit dat een herdenking als deze ons elke keer laat stilstaan bij het voorrecht dat we hier mogen leven in vrede.

Toepasselijke muziek werd gespeeld door de Marching Showband Laus Deo en er werden gedichten voor gedragen door leerlingen van de OBS Mr. Vegterschool. Een Poolse pastoor noemde de namen van de gesneuvelde Poolse militairen en ging in het Pools voor in het bidden van het Onze Vader. 

De burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout, vertelde over één van de Poolse militairen, die al aan het begin van de oorlog Polen verliet omdat Polen al vroeg door de Duitsers en de Russen werd overlopen. Via Frankrijk en Schotland kwam hij in het Poolse regiment dat op D-Day werd ingezet. Aan het eind van de oorlog was dit regiment, samen met het Belgische leger,  erg belangrijk bij de bevrijding van Drenthe en Oost-Groningen. Dit is veel minder bekend dan de inzet van de Canadezen. De betreffende militair sneuvelde in Drenthe, en zijn naam is één van de namen op het monument in Noordbarge. 

Aan het eind werden diverse bloemen en kransen gelegd bij het monument, zowel door Nederlandse als Poolse organisaties en nabestaanden van gesneuvelden. 
Ook dit jaar was er weer een behoorlijke belangstelling, met naar schatting zo’n honderd aanwezigen.