Herdenking bevrijding Emmen, 10 april 2019

Ongewone kou, enkele toespraken, mooie koraalmuziek, bloemen en kransen, meewerkende leerlingen en scouts, vlaggen en saluerende militairen: dat zijn de ingrediënten voor de herdenking van Emmens bevrijding. Het is waarschijnlijk de kou die mensen van de klaargezette stoelen weghoudt. Men blijft liever staan. Dit jaar is de Middenstraat speciaal voor deze gelegenheid afgezet.

Groeiende publieke belangstelling

Sinds 1988 wordt de bevrijding in Emmen herdacht. Vanaf 2006 vindt de herdenking plaats in Noordbarge. Dit jaar werd de herdenking van Emmens bevrijding met een advertentie in de krant aangekondigd. Het lijkt alsof de publieke belangstelling groeit. Volgend jaar is er een jubileum, dan gaat het om 75 jaar na de bevrijding.
In de openingswoorden van dhr. Jakob Zuur en in een In Memoriam van dhr. Ruiter wordt de Poolse veteraan Edward Ludwik Scherbinski herdacht. Vorig jaar kon hij hier nog aanwezig zijn.
Leerlingen van de Meester Vegterschool dragen gedichten voor die ze zelf hebben geschreven. Later bij het leggen van de bloemen en kransen werken scouts mee. Op deze manier worden jongeren betrokken bij dit evenement.

Toespraak van Emmens burgemeester

Muziekvereniging Laus Deo speelt het Nederlandse en Poolse volkslied en de Last Post. Later spelen ze nog prachtige koraalmuziek, we horen de mooiste Engelse hymnes als Eventide, Colne, Aurelia en Dreams of Love. Jammer dat het Wilhelmus niet wordt meegezongen.
Ook nu is de traditionele één minuut stilte een moment dat uitnodigt tot bezinning en reflectie.
In zijn toespraak gaat Emmens burgemeester Eric van Oosterhout in op de bevrijding van Emmen: vanuit Coevorden naderden de Poolse strijders Emmen. Bij het Oranjekanaal is hevig strijd geleverd met de Duitse bezetters. Het was een tijd van gelatenheid, van vrees en onderdrukking. Van Oosterhout wijst op de herwonnen vrijheden die samenwerking en overleg mogelijk maken. De vrijheid om te kunnen kiezen, om de middenweg tussen uitersten te kunnen zoeken is een groot goed. Hij wijst op gebieden waar deze vrijheden niet gemeengoed zijn. Maar ook in Nederland bestaan de gevaren van discriminatie, antisemitisme, van geschreeuw in politiek en op sociale media.

Bloemen en kransen

Er worden kransen en bloemen bij het monument gelegd door burgemeester Van Oosterhout namens B & W, de stichting Bevrijding Emmen en Omstreken, stichting R.A.F.-monument Nieuw Dordrecht, de Joodse gemeente in Emmen, de historische commissie Noordbarge, de voormalige stichting Help de Polen, en verscheidene particulieren. Na een half uur, een kwartier eerder dan in programma stond vermeld, sluit dhr. Zuur de plechtigheid en dankt de aanwezigen voor de belangstelling. Voor nog een herdenking in Emmen: op 22 mei vindt de jaarlijkse dodenherdenking plaats bij het Indië-monument aan de Wilhelminastraat.

Voor nog enkele foto’s klik hier