Heggen aan de Ermerweg

Het is zes graden en drie mannen van De Roo Drente BV uit Stadskanaal planten heggen aan langs de Ermerweg. Echte profi’s dat zie je zo. Eerst wordt de grond gefreesd, d.w.z. dertig centimeter diep losgewoeld. Vervolgens komt er een laag compost op. Het gaat om een lengte van ca 1,3 kilometer waarvoor 25m³ compost nodig is. En dan komt het mooiste werk: het planten van haagbeuken. We zien fikse planten die in de knop staan met een al sterk ontwikkeld wortelstelsel. 

We spreken met dhr. O. Westerhof, leider van de werkploeg. Geduldig legt hij het verschil uit tussen een Carpinus Betulus (de haagbeuk) en de Fagus Sylvatica ( de beukenhaag). “Behalve deze haagbeuk planten we straks bij de kruisingen nog bloemen en planten. Ook bij de brugvoeten komt nieuwe aanplant. Er komen ook nog 32 bomen te staan. We kregen deze klus van de gemeente Emmen na een inschrijvingsprocedure. Niet alleen de aanplant, maar ook het onderhoud gedurende het eerste jaar doen wij. Dus schoffelen, snoeien en knippen en bij droogte bewateren.”

Achter de John Deere 3038 R, een handige tuinbouwtractor, hangt een ingenieuze ploeg/aanaarder.  “Die hebben we zelf ontwikkeld en zelf gebouwd,” vervolgt dhr. Westerhof, die al veertig jaar in het groenvak zit, zichtbaar trots. “Omdat het heel speciale klussen zijn maken we het onszelf zo gemakkelijk mogelijk en passen machines aan aan de specifieke wensen en eisen die de klus stelt. Met de ploeg wordt een voor gesneden, worden de planten gepoot en vervolgens wordt de grond aangerold en lopen we het handmatig nog na. Het gaat hier om een 18.000 stuks in de maatvoering 60/80. Bij de oplevering komt er nog een eindcontrole.”

Op de vraag of er wel eens interessante dingen worden opgespit, een schedeltje of gouden munten of zo, antwoordt dhr. Westerhof ontkennend. “Nee, wel vinden we keien en stenen. Ook van het verkeer hebben we geen last.” We zien de mannen hier en daar een boompje eruit trekken en opnieuw planten. Zo te zien gaat het een mooie dichte heg worden met 5 à 6 planten in een dubbele rij.