Groot transport door Noordbarge

In de week voor 27 februari werden langs de Ermerweg de lantaarnpalen verwijderd. Van gemeentezijde was er een mededeling dat dit voor een breedtetransport in opdracht van Teijin Aramid was. Dit maakte menig Noordbarger nieuwsgierig, wat moest er over de pas ingerichte straat dat dit nodig was? Zaterdagmorgen werd in de social media al duidelijk dat die ochtend de vrachtwagens met hun brede vracht uit Drachten waren vertrokken. 

Rond een uur of 5 reden ze bij Klinkmolenbrug de oprit naar de N34 in noordelijk richting af (!). En kort daarna draaiden ze de Rondweg op om deze via een tijdelijke aansluiting op de Ermerweg bijna direct weer te verlaten. De fietsbruggen en andere viaducten op de Rondweg vormen niet te nemen  obstakels voor dit transport.

De bomen bij Nam-locatie werden met zorg gepasseerd en vervolgens ging het vlot naar Noordbarge. Onderweg tikte de eerste grote tank nog wel een verkeersbord aan maar die bewoog soepel mee.  In Noordbarge werd het bebouwde-kom-bord ook gemakkelijk genomen maar de borden van Geopark de Hondsrug boden meer weerstand.  Beide chauffeurs en hun begeleiders toonden hun stuurmanskunsten aan het toegestroomde publiek door slalommend langs de lichtmasten, bomen en de verkeersremmers te rijden . De weg was hier en daar vrijgemaakt door een hoogwerker met handige mannen met een kettingzaag. Het was al donker toen de vrachtwagens de plaats van bestemming bereikten. 

Bij Teijin Aramid werden de beide tankdelen gecombineerd en wordt in de tank 600.000 liter verdund zwavelzuur opgeslagen. De tank heeft dan een diameter van 9,5 meter en hoogte van 12 meter. Ondermeer door deze uitbreiding kan Teijin Aramid de productie van de supervezel Twaron vergroten.   

1 gedachte over “Groot transport door Noordbarge”

Reacties zijn gesloten.