Groenonderhoud in Noordbarge

Verscholen onder de rode beuken van Zorgboerderij ‘t Noaberhuus staat een bedrijfswagen van de EMCO-groep in de schaduw. Iets verder, in de blakende zon, zijn twee medewerkers van EMCO bezig met groenonderhoud. Ze schoffelen onkruid dat tussen de heesters groeit. Tijd voor een gesprek met voorman Bert Kroezen (Coevorden) en Femmie de Vries (Schoonebeek). Beiden werken drie jaar voor de EMCO-groep.

Bert Kroezen: “Dit jaar is Noordbarge ons gebied. Ook werken wij in Bargermeer. Normaal hebben we een ploeg van vier man, maar twee zijn nu met vakantie. Onze taak is het onderhoud van groenstroken en het verwijderen van zwerfvuil. Eigenlijk valt het met zwerfvuil hier wel mee. Er zijn wijken waar het erger is. We zien vooral rommel van Macdonalds en de nieuwe vestiging van KFC.”

Terwijl we verder praten fietst net een bakfietser van Macdonalds voorbij die met een grijper zijn bak vult.

Femmie de Vries: “Ja, ook bij de nieuwe vissteiger aan het Oranjekanaal waar je wel jongeren zou verwachten, valt het mee met zwerfvuil. En nu zijn we dus bezig met het groen.”

Bert: “Je kunt zien dat we een paar weken niet zijn geweest. We pakken het nu grondig aan en proberen het daarna te onderhouden. We werken van 07.30 uur tot 16.00 uur. Af en toe doen we andere klussen, als het ergens anders erger is dan springen we daar bij. Wij zijn een mobiele ploeg.”

Zowel Bert als Femmie vinden het mooi werk dat ze met plezier doen. Vooral lekker buiten werken bevalt goed. Bert: “En ook de interactie met voorbijgangers is leuk. De reacties zijn meestal erg positief. Elders horen we weleens geklaag maar hier eigenlijk nooit. Femmie: “Onze schaftkeet staat aan Het Loo. In verband met de coronatoestand mogen er maximaal twee personen in een schaftkeet verblijven.”

Bert: “Wij worden via een uitzendbureau ingehuurd. Hiervoor werkte ik als hovenier. Soms is het beter dat er mensen van buiten worden ingehuurd bij de EMCO-groep. Wat de warmte betreft, nu gaat het nog wel maar vrijdag heb ik een klus met een zware bosmaaier, dat wordt zweten.”

Of ze weleens koffie krijgen aangeboden willen we tenslotte nog weten. Femmie: “Ja soms wel, zoals laatst bij het FNV-gebouw verderop. En we kregen van een mevrouw een ijsje aangeboden.