Graffiti op schuurmuur

Nadat Effelin Spier, twaalf jaar oud en leerling van het Esdal College aan de Boermarkeweg, door het Dagblad van het Noorden werd geportretteerd als graffitischilder gingen ook wij op haar af. Effelin, supporter van FC Emmen, heeft een schuurmuur bij opa Ab en oma Margje voorzien van een graffito ter ere van oeze FC. Ab en Margje wonen sinds 1960 aan de Huizingsbrinkweg 35, het geboortehuis van Margje. Hun kinderen Harma, Anita en Erik werden hier geboren. Ab is altijd bankwerker geweest bij Enka. 

Ab Spier heeft een seizoenkaart bij de nieuwe eredivisieclub, evenals zoon Erik, schoondochter Els en hun kinderen Esmee en Effelin. O ja, en nog twee familieleden uit Steenwijk. Elke thuiswedstrijd zijn ze van de partij. Gaandeweg werd Effelin een trouwe supporter. En steeds vaker dacht ze: wat zou ik graag een graffittekening maken. Maar waar? Haar vader Erik, van Spier Schilderwerken, heeft altijd wel iets met graffiti gehad, maar vertelde er nooit veel over. Hij heeft ooit een boek vol graffiti-ontwerpen gemaakt. Dat bracht Effelin op het idee: ze wilde zelf wel eens met de spuitbus aan de slag, maar waar? Toen kwam opa’s schuur in beeld. Oma reageerde positief met: “Dat mot dan maar,” en ook opa zei direct ja. 

Er werden een stuk of acht spuitbussen gekocht en toen kon het beginnen. In een middag was het af. Dat de rode lijnen van de vlag op tranen zijn gaan lijken heeft niet een speciale bedoeling, het is gewoon eens wat anders dan de gewone vlag. Buurman Harmannus Euving van het Zuideind zei: “Wat is dat ja mooi ja,” en zo kwam de krant in beeld. Ab: “Erik heeft de spuitbussen achter slot en grendel, want anders is het niet vertrouwd.”

Het is een kleurig geheel geworden met op enkele plaatsen Effelins artiestennaam Miniburn, in grafittikringen een ‘tag’ genoemd. Effelin: “Nadat ik het ontwerp op instagram had geplaatst kreeg ik veel reacties, allemaal positieve.” En hoe nu verder? Effelin: “Het is maar één muur, ik hoop nog op meer muren, dus als er ergens iets vrijkomt, aanbiedingen zijn welkom.”