Fietstocht 2018

Tekst: Onno te Nuyl
Foto’s: Geke HaddersVoor alle foto’s klik hier

Wow, fietstocht vanuit Noordbarge. Het is zondag 9 september 2018 en prachtig weer om te fietsen. Circa dertig Noordbargers melden zich op de Brink bij de Stoetbakoven om de route, die is uitgezet door Luppo en Tiny Zijlma met Nicola Groepchef, te gaan fietsen. In groepjes gaan we met tussenpozen op weg. Naar het Oranjekanaal en rechtsaf, een moeilijke vraag over veldnamen bij de Lutkebrug. Richting en door ’t Haantje, door naar de achterzijde van de Kibbelkoele, in het bos een rustplaats met appels, water en snoepgoed. De groepen ontmoeten elkaar: He, zijn jullie ook van de partij? Nog even de vraag beantwoorden hoeveel eikels er in de appelmoespot zitten. De antwoorden lopen uiteen van 50 stuks tot 550. De grappen over eikels waaien door het bos. We vertrekken van deze kleine pauze met gezwinde spoed op weg naar de grote pauze bij café Deen.

Bordeel of pastorie

Daar is koffie of thee met appeltaart, daar waren we wel even aan toe zeg. Het gerucht gaat dat we over de helft zijn, dat blijkt later ook de waarheid. De te beantwoorden vraag is: welke functie had café Deen vroeger? De antwoorden lopen uiteen van bordeel tot pastorie. Bij de latere uitslag roept een deelnemer dat deze functies gelijk zijn. Aan het einde van de lange pauze gaan we het laatste stuk nog doen.

Ervaring leert

Er is een groep die blindelings achter een andere groep aan fietst, maar die groep hoorde niet bij ons, dus terug op de route. Via Diphoorn naar de Klinkmolenbrug en via de Ermerweg naar Ten Cate. Het laatste stuk viel met de wind mee, toch wel mee. De route bleek aan het einde toch 7 km langer dan we gewend waren, maar ja, aan het einde roken we allemaal de stal. Gezellig op het terras bij Ten Cate, met een hapje en een drankje, in de middagzon was het goed uitrusten, zo hoort dat ook. Luppo maakte de uitslag bekend, de winnaars waren de koppels die de tocht van 2017 hadden uitgezet. We zagen dat ervaring dus leert.

 

Meer pauzes in 2019

Via het trekken van lootjes, door onze jarige Thea, uit een geïmproviseerde hoge hoed, kwamen de organisatoren voor 2019: Lientje, Cora en Geesje. De dames verklapten alvast dat het volgend jaar korter wordt, met meer pauzes. De voorzitter bedankte de organisatoren en de deelnemers voor deze prachtige middag.