FC Emmen bestaat dankzij Noordbarge

Van onze speciale verslaggever Jan P. de Vin

De kop van dit artikel klinkt een beetje overdreven maar toch schuilt er een grote mate van waarheid in, een beetje chauvinisme wat Noordbarge betreft kan geen kwaad. Noordbarge speelde een cruciale rol bij de totstandkoming van het voetbal in de gemeente Emmen. In 1920 besloten een aantal sportieve kerels uit Noordbarge een voetbalclub op te richten. Ze kozen voor de welluidende naam VEV ( Vlug En Vaardig ).

Uit de onderstaande foto kan men afleiden dat er met 9 man gespeeld werd, geld voor clubtenues was er ook niet. In het begin speelde men vriendschappelijke wedstrijden. Later werd er deelgenomen aan officiële wedstrijden door zich aan te sluiten bij de VVB ( de Veenkoloniale Voetbalbond ) die in 1913 was opgericht. Toen er wat meer geld in kas was ging men spelen in roodzwarte shirts.

Het bestaan van VEV inspireerde ook de jeugd van Noordbarge. In 1929 richtte men een eigen voetbalclub op onder de naam KMD ( Klein Maar Dapper ). Het tenue bestond hoofdzakelijk uit overhemd, stropdas en bretels.

1929  Klein Maar Dapper
Van links naar rechts:   zittend: Derk Hilbrands [Pielstaart], Hans Heegen, Jan Zwols
gehurkt: Harm de Lange [Haigie], Geert Lanting, onbekend
staand: Roelof Hilbrands, Margien Staal, onbekend, onbekend, Ab Lanting, Jantje Scholten, Hans Koopman, Jacob Meenderman en Herman Staal.

Voor de verdere geschiedenis van FC Emmen is het belangrijk even een uitstapje te maken naar Emmen. In 1910 hadden twee heren de voetbalsport ontdekt te weten Lupko Kliphuis en Jan Dik. Door hen werd de voetbalclub VIOS opgericht ( Voetbal Is Ons Streven ). Korte tijd later werd de naam gewijzigd in Emmen. Een jaar later kwam er nog een voetbalclub bij: ‘Voorwaarts’. Beide clubs fuseerden in 1912, de nieuwe naam werd SDO ( Sterk Door Oefening ). Deze verenigingen speelden allen in de VVB. In 1924 werd EEV (Emmer Voetbal Vereniging ) opgericht. Conflicten met de VVB, men had de contributie niet op tijd betaald, waren er de oorzaak van dat beide clubs werden geroyeerd. Het was velen een doorn in het oog dat er zoveel verenigingen ter ziele gingen. Ook de heren caféhouder Ginus Groothuis en meester Slik, vonden het maar niks dat er niet meer in competitieverband werd gevoetbald. Er werd contact opgenomen met Noordbarge met de vraag on te gaan fuseren, dit viel in goede aarde.

Op 21 augustus 1925 werd er een nieuwe voetbalclub opgericht onder de naam NEC (Noordbarge Emmen Combinatie). Vrij snel waren er al 25 leden tot de vereniging toegetreden. Ze gingen spelen op het terrein van vereniging Volksvermaken Emmen met de ingang aan de Sterrenkamp dat voor f. 100.00 gulden per jaar werd gehuurd. De roodzwarte shirts van VEV Noordbarge werden overgenomen. Ginus Groothuis stelde zijn hotel ter beschikking als kantine en kleedruimte. Men ging spelen in competitieverband in de DVB (Drentsche Voetbal Bond). In 1927 ging de club over naar de KNVB en werd op verzoek van de bond de naam NEC omgezet naar VV Emmen.

Kampioenselftal vv Emmen in 1930 met boven links meester Slik als voorzitter en
Noordbarger spelers boven 5e van links Jan Staal wonende aan de Ermerweg 
midden helemaal rechts Hindrik Venema van de Stroetweg onderaan rechts Gezinus Scholten.

Bekende namen van spelers uit Noordbarge die speelden bij de VV Emmen waren onder andere:
Willem en Jan Staal, Louis Halberstadt, Gezinus Scholten, Derk Borgers, Mans en Harm Fransen,
Gezinus Heegen, Frits Kiers, Geert Witting, Henk Kootstra, Johannes Scholten, Inus Scholten,
Hendrik Schuiling, Hindrik Venema en zijn zoon Henk, Dolf Scholten, Egbert Mink.

De VV Emmen bestaat reeds 96 jaar en speelt op dit moment in de landelijke hoofdklasse van de KNVB. In 1985 werd naast de VV Emmen de BVO (Betaald Voetbal Organisatie) Emmen opgericht. In 1988 kwam er een scheiding tussen de amateurafdeling en de betaalde voetbalorganisatie. De BVO Emmen onderging in 2015 een naamsverandering en ging verder als
FC Emmen. De resultaten zijn op dit moment in de Eredivisie niet best. Misschien is het aan te bevelen om eens in Noordbarge op zoek te gaan naar goede spelers.

Eredivisie FC Emmen seizoen 2020 / 2021

bronnen: PDAC – vv Emmen – Delpher – Hist. Ver. Zo Drenthe Jan de Vin

Blijf op de hoogte van nieuw geplaatste berichten op deze site. Schrijf u in voor de e-mailservice