Even kennismaken met Jolante Baart de la Faille, sleutelhouder van de papiercontainer aan de Hooggoorns

We hebben afgesproken om 15.00 uur bij de container. Het regent. Zou ze er zijn? Jazeker en ook fotograaf Henk Zwols staat al klaar. Jolante is na Jan Boer de vaste kracht die de container dagelijks afsluit. Wie is zij en wat doet ze precies?

“Mijn naam is Jolante Baart de la Faille en ik woon in de Rietlanden. Ik ben geboren in Wassenaar en woon al 28 jaar in Emmen. Vanaf maart 2019 sluit ik elke de container ’s middags af, zes keer per week. Mensen van de zorgboerderij doen de container open. Zij stapelen het papier ook op in de container.”

Omdat het regent zoeken we even een droge plaats om verder te praten. Ik wil graag weten hoe zij bij Noordbarge kwam of Noordbarge bij haar.

“Soms bracht ik wel eens oud papier in Noordbarge, ik kwam er toch langs naar het centrum. Er stond een tekst op de bak, ik noem de container altijd de bak, dat er iemand werd gezocht om de bak te sluiten, anders zou de container worden weggesleept en zou deze papierservice ophouden te bestaan. Toen heb ik Elgar Feddema gebeld, ik kreeg een slot en ben begonnen.”

Hoe vind je het om dit te doen? “Aan de ene kant vind ik de verantwoordelijkheid wel leuk maar aan de aan de andere kant wordt de afstand een beetje bezwaarlijk, de benzine wordt ook steeds duurder. ’s Zomers zou ik het op de fiets wel kunnen blijven doen, mits ik de energie heb.” 

Ga je hier nog lang mee door? “Liefst zou ik de vrijdag willen inleveren. Ik blijf het zeker nog een paar maanden doen. Er zou eigenlijk iemand voor deze taak moeten zijn die vlakbij woont. Als ik een keer niet kan of op vakantie ben, dan doet Elgar het.”