Drentse Fiets4daagse in Noordbarge

Suze van der Ster is vandaag Chef de Mission bij het CBK Emmen als de Drentse Fiets4daagse op bezoek komt. Het is twee uur en er zijn al 400 gasten geturfd. Suze organiseert alles op deze locatie. Ze zorgt dat de verkeersregelaars koffie krijgen, en dat de fietsers de expositie kunnen bezoeken. Joost Slijpen stuurt de verkeersstromen op het Fabrieksterrein. Alles gaat op rolletjes. Suze: “Voor de kinderen is er een speurtocht en voor de fietsers schenken we koffie, thee en frisdrank. Om 10.15 uur waren de eersten er al. Hoeveel scootmobielen meedoen zou ik niet weten; ik zie er nu al vijf rijden.”

Een gezellig ploegje fietsers staat bij te praten onder de fabrieksschoorsteen. “We komen uit Vught en we overnachten in een B&B. Mijn zus uit Emmen en familie uit Eindhoven fietsen mee. We genieten van allerhande activiteiten onderweg. Ik ben van boerenafkomst en alles wat met het boerenbedrijf te maken heeft interesseert me. We hebben een boerderij bezocht met alpaca’s, als je wilde kon je ze wat vertroetelen. In Oosterhesselen was een kunstmarkt en hier nu een expositie. Allemaal erg interessant.”

Op de vraag of er nog zaken zijn die beter kunnen: “Nou, Brabant is qua fietspaden beter geoutilleerd dan Drenthe. Hier fietsen we nog vaak langs wegen en in Brabant meer in bossen. Wij doen de 40-kilometer routes. Wat we ook een beetje jammer vinden is dat de Drentse Fiets4daagse in dezelfde week is als de Nijmeegse wandelvierdaagse. In Westerbork fietsten we bij het begin tegen een andere route in, dat was een beetje lastig. Maar verder: alles prima!”

Verderop zien we handbiker Tienus Ebeltjes (uit Angelslo, Emmen) die samen met Mike Emmen (Bargeres, Emmen) fietst. Tienus: ”Ik ben lid van GSC Emmen en fiets de 60 kilometer. Mijn gemiddelde is ongeveer 20, 22 km/uur. Ik denk dat ik al een keer of 12, 15 meegedaan heb. Sinds vorig jaar fiets ik met Mike Emmen voor wie het de tweede keer is.”

In het CBK-gebouw worden de kaarten gestempeld en de fietsers geteld. CBK-vrijwilligers zorgen voor een gestroomlijnd bezoek. Er worden drankjes geschonken, vragen beantwoord en dat allemaal met een lach. Twee meisjes uit Tiendeveen reageren op een suggestieve vraag: “Nee hoor, we moesten helemaal niet mee van onze ouders, we vinden de fietsroutes zelf erg fijn om te doen. We fietsen 30 km per dag. In Diphoorn hadden we een vragenlijst en kregen we een boerderijdiploma en in Achterste Erm konden we alpaca’s aaien. Nora Bakker uit Emmer Compascuum doet mee met vijf kleinkinderen in de leeftijd van zes tot elf, haar man en een dochter. Buiten zien we een fietsersstroom die maar niet stopt. Suze en Joost turen en regelen en seinen als volleerde verkeersregelaars, maar zonder gele hesjes……

Bovenstaande foto’s door Suze van der Ster