Voor alle foto’s klik hier
Troebel water
Wandelaars zien op zondag 30 september dat het water in het Oranjekanaal langs de Melkweg erg troebel is. Een kilometer voorbij de brug bij de Ermerweg, dus richting Westenesch kleurt het water donkergeel, zeg maar gerust bruin. Ongeveer alsof je een blik bruine bonen afgiet in een gootsteen. Of wil het water oranje worden om zijn naam eer aan te doen? Tegelijkertijd horen de wandelaars aan de overkant water stromen, als een lieflijk ruisend Limburgs beekje. Turend naar de overkant zien ze een rooster waaruit het water komt. Dat betekent dat er een bedoeling achter zit. Omdat we hier in een waterwingebied zitten en omdat waterkwaliteit net zo belangrijk is als schone aquariumwanden bij de nijlpaarden in Wildlands wordt op maandagochtend waterschap Velt & Vecht gebeld. “De gebiedsbeheerder neemt contact met u op,” en dat gebeurt, nog wel dezelfde dag.
Snelle actie
’s Middags om vier uur staan er twee gebiedsbeheerders klaar aan het kanaal. De meldende wandelaar wordt gebeld en die komt direct. Na enig zoeken wordt de uitloop gevonden. Smerige drab zit achter de spijlen als opgepakte plofkrakers achter de tralies. Het lijkt schoon water maar het ruikt toch naar riool. “Dat komt omdat er geen zuurstof bij kon,” zegt een gebiedsbeheerder, “en dat gele is vanwege het ijzer, zeg maar roestvorming.”
Watermonsters
Na nog wat meer speurwerk blijkt dat in het open veld, richting Schapenveenweg, een put zit waarin stromend water te horen is. Een pomp spoelt constant helder water (maar ook hier weer, wel met een reukje) naar het kanaal. Er worden watermonsters genomen. De gebiedsbeheerders, van wie één seniorgebiedsbeheerder is, begrijpen het niet. Schoon WMD-water wegpompen, dat wordt vreemd gevonden. “Het lijkt erop,” zegt de senior, “dat het naar het kanaal gepompte water de bodem omwoelt met als gevolg die smerige kleur. Het is erg plaatselijk, want bij de bruggen (Ermerweg en Heirweg) is het water weer gewoon van kleur. Wij komen er bij u op terug.” (En wij van www.noordbarge.info houden Noordbargers op de hoogte).