Vooraf: Ruud Hogenberg uit Nieuw Weerdinge stuurde ons een 3D-bewerking van De zuil van Noordbarge. Met deze animatie kun je virtueel om de zuil heen gaan en inzoomen op elk detail. Onderaan de tekst staat de 3D-presentatie.
In Noordbarge (op de kleine brink Middenstraat/Scheperstraat) staat een interessant kunstwerk, gemaakt door Emmenaar Homme Veenema. Op een afstandje lijkt het gemaakt van steen, maar het is van bilingahout, een Afrikaanse hardhoutsoort. De zuil geeft een overzicht van een aantal bijzonderheden uit de historie van Noordbarge weer. Zo zien we de stoetbakoven, boerderijen, agrarische producten, het oude schooltje van meester Ziengs, een (trek)schuit in de zwaaikom van het Oranjekanaal, de melkfabriek, de oude scheperij en de Siebrandsbrug.
In de volksmond heet het de boekrol, maar eigenlijk is het een zuil. In Rome vind je soms dertig meter hoge marmeren zuilen met afbeeldingen van complete veldslagen, een soort geschiedenisboek maar dan uitgehakt in hardsteen. De zuil in Noordbarge is erg markant en het wordt vaak gefotografeerd.
Homme Veenema is vooral bekend geworden vanwege zijn houten beelden, veelal van dieren. Zo kennen we de beren naast de Zuiderkerk en de giraffe aan de A-37. Omdat hij in de buurt woont spraken we hem bij de zuil: “Ik heb het gemaakt in 2000. De opdracht kwam van het toenmalige bestuur van Plaatselijk Belang, destijds onder voorzitterschap van dhr. A. Grit. Volgens mij bestond plaatselijk belang toen vijftig jaar. Ik heb er zeker enkele maanden aan gewerkt. Het kostte toen 10.000 gulden. Het is gemaakt van één bilingaboom en die woog zeker 3.000 kilogram. Zoals je ziet zijn er lichte beschadigingen, er is zelfs iets weggesneden of weggezaagd. De bovenkant wordt al wat groen door het mos. Een schoonmaakbeurt zou niet verkeerd zijn en dan weer een laagje lijnolie erop, dan kan het weer jaren mee. Romeinse zuilen hebben me geïnspireerd. Wat je ziet zijn een soort lichtflitsen die een historisch onderdeel uitlichten. Alles is met de hand uitgehakt.”
Ook bezochten we Veenema in zijn atelier in de Bargeres. Daar toont hij enkele miniaturen van vroeg werk. Zo zien we de dinosaurus die ooit voor de dierentuin stond en zien we foto’s van de giraffe bij de A-37.