De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (4)

Deel 4: Overleg met de gemeente over grenzen van Noordbarge

Nadat de mevrouw met de tekening van Noordbarge was vertrokken, op zoek naar het besluit van de gemeenteraad, bleef het lange tijd stil. Dat vonden we als bestuur wel goed want dan bleef alles bij het oude, en Noordbargers bleven Noordbargers.

In de wandelgangen hoor je wel eens wat. Zo kwam ik bij het uitlaten van de hond Gabor, iemand tegen en die zei: “Onno wat heb jij allemaal in gang gezet?!”

“Hoe zo?” “Op het gemeentehuis is bijna iedereen op zoek naar het besluit van de gemeenteraad over de grenzen van Noordbarge.” Deze zegspersoon zei dat met een glimlach en een verholen binnenpret omdat de betreffende mevrouw toch met enige schaamte onverrichter zake was teruggekomen uit het overleg in Noordbarge. Kan gebeuren.

Enkele maanden later belde de mevrouw voor een nieuwe afspraak, wees welkom, de koffie ga ik dan zetten. Met enig schaamrood werd mij gemeld dat na maanden zoeken het besluit over de grenzen van Noordbarge nergens was terug te vinden op het gemeentehuis. Wel had de gemeenteraad eens een besluit genomen, namelijk dat de gemeenteraad NIET over de grenzen van Noordbarge of welke andere Erkende Overlegpartner gaat. De gemeenteraad heeft dat gemandateerd aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Waarom dan al dit ‘gedoe’? Er was een brief binnengekomen bij de gemeente van de Buurtvereniging Bargermeer die wilde praten over verkeersoverlast op de Noordbargerstraat bij de Boni en de Lidl. Bij de gemeente was verwarring over wie de erkende gesprekspartner zou moeten zijn, Noordbarge of Bargermeer. 

Mijn voorstel was: is het niet handiger als Noordbarge en Bargermeer met elkaar en de gemeente in gesprek gaan over verkeersoverlast in plaats van het wijzigen van grenzen? Dat bleek een strak plan. Korte tijd later hebben we als besturen aan tafel gezeten en afgesproken: De grenzen blijven zoals ze waren en als er langs de Noordbargerstraat ten oosten van de Hondsrugweg problemen zijn dan wil en zal de EOP Bargermeer die aankaarten bij de gemeente omdat het meestal ook uitstraling heeft naar de andere straten in Bargermeer. 

Noordbargers zijn en blijven Noordbargers.

Onno te Nuyl