De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (24)

Wat een super feest in Noordbarge: Stoetbakken 2022. 

Direct na het feest staat er al een verslag op de website van Noordbarge met een hele reeks foto’s. Zo was het. Hoeveel plezier kan je beleven. Het delen van het laatste brood uit de oven met mensen die ik tegenkom, met een glaasje rode wijn, in het middagzonnetje op zaterdag met muziek en vrolijkheid, dat is voor mij de mooist denkbare afsluiting van het Stoetbakken. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt en heeft bijgedragen.

Wat ben ik vaak aangesproken op het feit dat we twee keer het Stoetbakken niet door konden laten gaan. Maar het is in mijn ogen nog erger: twee keer geen Stoetbakken betekent dat we elkaar drie jaar niet op deze wijze hebben ontmoet. En wat is drie jaar een ontzettend lange periode waarin zoveel kan gebeuren en is veranderd.

Om maar enkele opvallende zaken te noemen:
Alle kinderen die jonger zijn dan drie jaar, of vier jaar, hebben dit feest nog nooit meegemaakt. En ik heb heel wat kinderen in deze leeftijd gezien.
Dan attendeerde Thea mij op jongens en meiden die ik van drie jaar geleden zou moeten kennen, maar die inmiddels twee maal zo lang zijn geworden, dat is toch even wennen.
Ik zie jonge mannen die drie jaar geleden nog te klein waren en mee helpen bij het opbouwen van de tenten en het verslepen van tafels en banken. Ze zijn in drie jaar sterk genoeg geworden.

Vroeger organiseerden we als Plaatselijk Belang Noordbarge jaarlijks een ‘uitje’ voor kinderen, meestal naar speelstad Oranje. Maar vijftien jaar geleden waren er bijna geen kinderen meer in Noordbarge, de vergrijzing sloeg toen. Aan het einde van een jaarvergadering of het carbidschieten heb ik de aanwezigen wel eens opgeroepen om aan de kinderloosheid in Noordbarge weer eens wat te gaan doen. Waar bemoeit zo’n voorzitter zich mee, het was op het randje. Deze dagen heb ik jonge vaders en moeders gecomplimenteerd, er is weer jeugd in Noordbarge en kijkend naar de springkussens en de ballenbak, de bungeejump en de strijd tussen Darp en Urk de blijheid en het plezier is van de gezichten te lezen, zie de foto’s op de website.

In drie jaar tijd hebben zich ook trieste ontwikkelingen zich voorgedaan:
De vaste klant die in de vroege ochtend ieder jaar weer het eerste brood wilde kopen was niet aanwezig. De ‘hoofdbakker’ is geopereerd en kon niet aanwezig zijn, zijn assistent bakker is weduwnaar geworden, Noordbargers die vroeger zorgden voor veel bieromzet zitten nu aan het water, een aantal vaste deelnemers voor sport en spel zijn er niet meer of kunnen het lichamelijk niet meer aan. Heupen en knieën zijn versleten of vervangen. Wat gebeurt er toch veel in drie jaar tijd.

Nieuwe bewoners in Noordbarge maken het Stoetbakken voor het eerst mee en met veel enthousiasme worden ze sponsor van dit Noordbargerfeest. De dynamiek zit er nog steeds in en draagt bij aan de naoberschap in ons dorp.

Hopelijk hoeven we deze keer maar een jaar te overbruggen en wens ik ieder voorspoed, gezondheid en geluk tot in 2023.

Onno te Nuyl
Noordbarge, 21 juni 2022