De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (23)

De toestemming voor Stoetbakken 2022

Vroeger gingen we, de eerdere besturen van Plaatselijk Belang Noordbarge, gewoon Stoetbakken. Zie ook het Boek over Noordbarge. Later, en na veel succes, moest er toch ieder jaar bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd, waarom eigenlijk vroegen wij ons af, tja, daarover is ook veel discussie mogelijk.

Maar ieder jaar moest er meer worden vastgelegd en op papier worden ingediend bij de gemeente. Neem nou bijvoorbeeld wat je moet doen bij een ongevalletje. Altijd was er medische zorg aanwezig, enkele bestuursleden of Noordbargers waren gediplomeerd EHBO’er, die hadden een functie, die waren zichtbaar en Noordbarge had een relevante verbandtrommel in de caravan staan. Soms was de plaatselijke huisarts paraat, bereikbaar of aanwezig. Maar de vergunningverlener, de gemeente Emmen, ging om hun redenen eisen stellen, dus vooraf, liefst een jaar van te voren, op schrift namen en rugnummers inleveren van onze EHBO’ers. En ik zie het nog gebeuren, ieder antwoord op een vraag in de vergunning, leidde volgend jaar tot een nieuwe vraag in de vergunning, je kan namelijk oneindig blijven vragen en eisen, maar de relevantie werd wel uit het oog verloren.

Veel aspecten niet onterecht, maar dit jaar waren er twee ‘echte’ EHBO’rs die rondliepen bij de kramen en bij de spellen en had het Rode Kruis een eigen stand naast de Dierenambulance. Gelukkig ging het dit jaar weer goed. Naast de aanwezigheid, moet de organisatie ook betalen voor de inzet van deze mensen en al met al worden de kosten alsmaar hoger en wie gaat dat betalen?

Vroeger hadden wij ruim op tijd de vergunning aangevraagd bij de gemeente en daarna hoorden we niets meer. Heel wat keren in mijn periode gingen we de week van te voren maar vragen waarde vergunning bleef. Druk, druk, druk, wie niet? Meestal werd de vergunning pas verleend na het Stoetbakkenfeest. Een enkele keer was onze aanvraag
‘Zoek’, het kan gebeuren dus nogmaals ingediend.

Dit jaar 2022 was ik blij verrast om al in mei in de plaatselijke krant te kunnen lezen dat de vergunning voor Stoetbakken was verleend. Maar daar stond bij dat iedereen zes weken de tijd kreeg om een bezwaar tegen Stoetbakken in te dienen. Daar hebben we ook enige ervaring mee. Vroeger hadden we daar nooit last mee, omdat de vergunning pas werd verleend na het Stoetbakken, zo zie je dat elke werkwijze voor- en nadelen kan hebben.

Mij is verteld dat een ambtenaar van de gemeente op vrijdagmiddag toch is komen controleren op het Stoetbakterrein. Hij heeft geconstateerd dat de afmetingen van de tent anders zijn dan de afmetingen die in de vergunning staan. Tevens constateerde hij dat de tentenbouwer in de constructie van het dak van de tent twee schoren was vergeten te plaatsen. De tententenbouwer heeft zijn tekortkoming op vrijdagmiddag om 18 uur nog hersteld, heb ik uit eigen waarneming. Onhandig maar wel terecht, je weet nooit met veel regen en wind. Het gaat om de veiligheid van onze bezoekers.
Hopelijk leidt dit niet tot volgende eisen in de vergunning voor 2023.

Ik heb wel de politie gemist overdag, dat maakte altijd indruk, maar Simon is met pensioen. We konden deze toezichthouders altijd wel iets te drinken aanbieden en een kniepertje ging er ook wel in. Veel is goedgemaakt door de komst van de burgemeester Eric die de markt en het terrein heeft bezocht en veel te laat thuis kon komen met een vers brood uit onze oven dat hij ook zelf had kunnen betalen maar nu meekreeg.

Trouwens de tent was dit jaar in het geheel niet nodig geweest, maar was wel gezellig als onderkomen voor het ontbijt waar wel 200 Noordbargers van hebben genoten.

Wordt vervolgd in deel 24
Onno te Nuyl
Noordbarge, 19 juni 2022