De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (21)

De Historische Commissie van Noordbarge heeft het initiatief genomen om in herinnering aan de Noordbarger Roel de Lange een bank te plaatsen op de Huizingsbrink. Het was feest en herinnering op 23 april 2022.

Dat deed mij ook denken aan het begin van de Historische Commissie zo ongeveer in 2002. Ik was toen ook lid van de commissie die op zoek ging naar de verhalen uit het verleden van Noordbarge, en dat zijn er heel veel. Want de oudste Noordbargers waren er nog, maar niemand wist voor hoe lang.

De bevrijding van Noordbarge kwam aan de orde en wat zou het mooi zijn om in 2005, bij de herdenking van 60 jaar vrijheid een boekje uit te geven als Historische Commissie met de verhalen uit die tijd. Zo had de Commissie een doel om naar toe te werken en er waren voldoende verhalen, werd gezegd door de andere leden van onze commissie.

Zelf ben ik ‘van na de oorlog’ en kan mij nog wel herinneren de tijd op de lagere school in Rijswijk dat we als kinderen een aubade moesten zingen voor de burgemeester Archibald Bogaardt, in zijn oude gemeentehuis aldaar. Dat soort evenementen blijven je bij.

Terug naar 2002 en de verhalen over Noordbarge in en na de oorlog. Ik vond het lastig om aan de orde te stellen, maar deed het toch. Nu hebben we allemaal mooie verhalen verzameld, maar waren er in die tijd ook Noordbargers die ‘aan de verkeerde kant stonden of hadden gestaan?’ Er viel in mijn herinnering een pijnlijke stilte.
Ons oudste lid van de commissie, Hendrik Garming van de Cloeckshof in Noordbarge die de oorlog en bevrijding wel had meegemaakt, zei: ‘Dat hebben wij allemaal opgelost‘. Ik nam genoegen toen met dat antwoord, ik was geen onderzoeksjournalist en de hele commissie vond het in de aanloop naar 60 jaar vrede prima.

Nu in 2022 met op 10 april een geheel andersoortige herdenking van 77 jaar vrijheid, denk ik als het toen is opgelost was er blijkbaar toch wel iets om op te lossen. Zoekend in de archieven kwam ik al snel op de rechtzaak tegen Roelof Zegering Hadders en de uitspraak tegen hem.

Misschien moeten we het toch maar eens met elkaar erover hebben, een mooi onderwerp voor een Historische Commissie.

Onno te Nuyl
Noordbarge, 23 april 2022