De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (20)

Emmen is op 10 april 1945 bevrijd door de Polen en dat gebeurde bij de brug over het Oranjekanaal in Noordbarge. Daar is al veel over geschreven en ook de Historische Commissie van Noordbarge is daar vanaf circa 2000 actief mee. Sommigen, zoals Hendrik Garming, hadden de bevrijding zelf bewust meegemaakt.

In 2005 zou het 60 jaar zijn dat we onze vrijheid terug hadden. Aanleiding voor een gedenkboek, een feest en van alles wat daar bij zou horen. Het monument voor deze herdenking stond nog in het centrum van Emmen bij de spoorwegovergang bij het station.

Het boek werd geschreven met verhalen en feiten, gedrukt en verkocht. Maar wat doen we op 10 april 2005, een zondag. We zijn afhankelijk ook van anderen en wat kan en mag van de gemeente. In het centrum van Emmen zou een manifestatie plaatsvinden om 60 jaar bevrijding te herdenken met toespraken en ook een show van ‘Keep them rolling’, oude legervoertuigen die door enthousiaste mensen werden onderhouden. Verzin iets, voorzitter!

Dat ging snel, de hele optocht van legervoertuigen zou zich opstellen bij Hotel Emmen Van der Valk en onder politiebegeleiding over de Nieuw-Amsterdamsestraat naar Noordbarge rijden en over de Ermerweg naar het centrum van Emmen. Conclusie: ‘Noordbarge blokkeert de brug over het Oranjekanaal’. Ze moeten Noordbarge maar weer echt veroveren. Mag dat? Ik denk het niet. Kan dat? Verzin een list. Het verkeer komt uit het centrum van Emmen en wil richting Hoogeveen, ook op zondag.

‘Een vliegende kraai vangt altijd wat’. Dus als voorzitter kwam ik toevallig de burgemeester van Emmen tegen, Cees Bijl, en zei tegen hem dat wij op zondag 10 april in Noordbarge iets wilden gaan doen, waarvan ik dacht dat we nooit toestemming voor zouden krijgen. Cees zei zoiets als: ‘dan moet je het mij ook niet vragen’. Samen wisten we genoeg.

Naar Berend Betting toe met de vraag: Heb jij een heleboel houten pallets? Nee, maar die kan ik wel regelen. Goed zo, regel een kiep vol en op zondag 10 april moet je bij Da-Xin staan.
Naar Da-Xin en aan mevrouw Y Ping uitgelegd dat we op 10 april wat zouden gaan doen bij haar voor de deur met de vraag of ze aan al die mensen in die legervoertuigen maar Coca-Cola wilde uitdelen met loempia’s. Ze begreep er niets van maar heeft het toch gedaan.
Naar tuincentrum Noordbarge, en aan Fons Schalkx uitgelegd en gevraagd of hij bosjes narcissen kon regelen op zondag 10 april om uit te delen aan de chauffeurs van alle militaire voertuigen. Fons regelde het.
Een nieuwsbrief aan alle Noordbargers: kom op zondag 10 april om zo laat naar de brug over het Oranjekanaal voor een spectaculaire actie rond de bevrijding van Emmen.

Zondag 10 april 2005, het stond zwart van de mensen bij de brug over het Oranjekanaal, velen kwamen kijken naar de straks langsrijdende legervoertuigen.
Als voorzitter stond ik op de uitkijk, er was nog allemaal verkeer over de Ermerweg naar en van Emmen.
Zodra ik de eerste politieauto met zwaailicht van de Nieuw-Amsterdamsestraat de Ermerweg op zag draaien gaf ik Berend een seintje en die reed met zijn trekker de brug op en kiepte al zijn pallets midden op de weg. De hele stoet kwam tot stilstand. Niemand wist ervan. Da-Xin ging Coca-Cola en loempia’s uitdelen, tuincentrum Noordbarge kwam met bossen narcissen. De politie stopte en deed gewoon mee aan de bevrijding van Noordbarge in 2005.

Een tijdje later hielp iedereen met het weghalen van de pallets en kwam de stoet weer opgang naar Emmen Centrum. Het bleek dat al vroegtijdig de politie de afslag naar de Ermerweg vanaf de Hondsrugweg had afgezet, dus er kwam geen verkeer meer uit het centrum.

Het was een zeer geslaagde zondag 10 april 2005 en het programma in het centrum van Emmen kon worden voortgezet.

Onno te Nuyl
Noordbarge, 15 maart 2022