De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (18)

HARDLOPEN DOOR NOORDBARGE.

Noordbarge kende zijn eigen hardloopwedstrijd. Op de vrijdagavond voorafgaand aan het Stoetbakkenfeest op zaterdag in juni, organiseerde het bestuur van Plaatselijk Belang Noordbarge al in de vorige eeuw, samen met de atletiekvereniging De Sperwers, een hardloopwedstrijd door Noordbarge. De start en finish waren bij de Stoetbakoven en de deelnemers konden zich omkleden in de Agrarische school Terra.

Er was een route uitgezet van een kilometer door Noordbarge en bewoners langs de route zorgden voor water en aanmoediging. Kinderen liepen één rondje, voor geoefenden waren er vijf rondjes en de 10 kilometer werd gelopen door de echte professionals. Het was altijd gezellig druk met ouders, kennissen en toeschouwers in het mooie Noordbarge. Het lijkt hier tussen de brinken tamelijk vlak, maar vanaf het Oranjekanaal naar de centrale brink is het behoorlijk ‘vals plat’ en dat brak menigeen op.
Professionele tijdmeting, met de rondetijden die door onze spreekstalmeester Roelof Steenbergen werden omgeroepen, hij kende alle lopers bij naam, onze vrijwilligers die de rondes bijhielden van de lopers, met de EHBO-ers en de begeleiders op een aantal kruispunten kwam onze bezemwagen altijd als laatste over de meet. Een aantal jaren werd de wedstrijd aangevoerd door een echte motoragent, Ben Uneken in vol ornaat en dat gaf toch mede status aan deze hardloopwedstrijd.
Inmiddels was deze wedstrijd ook opgenomen in de zogenaamde loopagenda van de gemeente Emmen en vonden liefhebbers dat ze ook het stempel van Noordbarge moesten gaan halen.

Rechts Harrie Alberts en links Henk Zwols als verkeersregelaars (1999)

Zo deden we dat in Noordbarge, gewoon, gemoedelijk en met plezier.

Tijden veranderen, het is niet anders. In Noordbarge was alles altijd goed gegaan. Maar helaas niet overal. Dus de gemeente Emmen kwam met regels en de noodzaak om een vergunning aan te vragen. En als de vergunning was verleend dan moest er gehandhaafd worden. Met het nodige papierwerk moest op het gemeentehuis een vergunning worden aangevraagd, voor een bepaalde datum. En daarna bleef het stil, en vaak pas de dag van de loop en soms pas daarna werd de vergunning verleend. Dat motiveerde de organisatoren niet echt. Natuurlijk evalueerde de gemeente alle vergunningen aan het einde van het jaar en dat resulteerde voor het volgende jaar in meer regels waar we aan moesten gaan voldoen.

Ik denk dat het in 2006 was dat er een nieuwe verordening kwam van de gemeente Emmen, met nieuwe regels. Het gehele parcours in Noordbarge moest aan twee zijden van de weg worden afgezet met dranghekken. Twee kilometer dranghekken, start en finish moesten vergaand worden afgesloten en er moesten in het parcours sluizen komen voor mensen die wilden oversteken. De verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden moesten worden beschreven en worden afgedekt.

De vele jaren met enthousiaste bestuursleden en vrijwilligers zakte de moed in de schoenen en zij zagen het niet meer zitten om de hardloopwedstrijd in Noordbarge op deze wijze te gaan organiseren. Aan een mooi evenement kwam een einde.

Wordt vervolgd, om niet te vergeten.
Onno te Nuyl
Noordbarge, 15 januari 2022