De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (17)

STOETBAKKEN IN NOORDBARGE

Stoetbakken bestaat al lang in Noordbarge, iedereen heeft er herinneringen aan en er zijn mooie verhalen in omloop.

Maar toen werd ik voorzitter en behoorde het tot mijn taak het Stoetbakken te organiseren en te openen. Ik had het als toeschouwer al vele jaren meegemaakt en Thea stond al jaren in de broodkraam voor de verkoop. Zo had ik wel eens wat meegekregen over de organisatie van alles rond dit jaarlijkse feest. 

Van oudsher waren de taken verdeeld en waren het de bestuursleden die het moesten organiseren, bemensen en waren er zo de gewoontes die iedereen maar moest weten. Al vroeg in het jaar werd er vergaderd en dat liep nogal eens uit, het was ook heel gezellig met elkaar. Dat moest ik toen gaan voorzitten. Door mijn ‘taalgebrek’ kreeg ik ook niet alles mee en dat was lachen geblazen voor de anderen die mij corrigeerden want ik had ‘nee’ moeten zeggen toen ik in mijn enthousiasme ‘ja’ zei.
Dit strookte niet helemaal met mijn aard en ervaring en gedrag, hoe kan dit niet handiger georganiseerd worden? Ik kreeg reacties zoals: doen we het niet goed, dan? of dan hoeven we minder te vergaderen en dan gaat de gezelligheid weg. De bestuursleden hadden gelijk, maar er waren ook wisselingen in het bestuur en er kwamen nieuwe inzichten. Ik vond ook toen al dat je in Noordbarge niet alles door de bestuursleden moet laten regelen, dat kan ook heel goed door anderen, noem het werkgroepen of anders. Een bredere taakverdeling en er meer Noordbargers bij betrekken. Langs heel natuurlijke weg lukte dat met een zangkoor en historisch commissie, een commissie voor de spelletjes en nog veel meer. Het mooie was dat er voor het bestuur steeds minder te organiseren viel, met minder vergaderingen die korter duurden. De werkwijze met draaiboeken werd toegepast, staat precies opgeschreven wie wat doet, bijvoorbeeld hoeveel drank er wordt opgehaald. Dan hoefden we daar niet meer over te vergaderen en ‘het wiel’ niet ieder jaar opnieuw uit te vinden. Het werd steeds makkelijker en het organiseren van het Stoetbakfeest werd een fluitje van een cent. Ieder jaar na afloop een evaluatie het bekende commentaar dat ‘iets’ te vroeg was of te laat, een ander ‘iets’ was eerder uitverkocht dan verwacht en kan het niet beter en anders, voorzitter? JA, dat kan, zeg het maar. En toen stond een nieuwe generatie Noordbargers op met ideeën, prima. Mag dat dan voorzitter, ja zeker maar niet door het huidige bestuur en haar leden maar door jullie als nieuwe bedenkers, we benoemen jullie tot de Stoetbakkencommissie. Zo is het met succes gegaan in het belang van Noordbarge en het Stoetbakkenfeest.

Wordt vervolgd, om niet te vergeten.
Onno te Nuyl
15 december 2021

(Op de foto het stoetbakkenteam van 2017)