De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (16)

SPANJE – NEDERLAND.  WK-VOETBAL 2014

Het is voorjaar 2014 en twee leden van de Stoetbakkencommissie melden zich bij mij als voorzitter van Plaatselijk Belang Noordbarge. Voorzitter, zeggen ze, op vrijdagavond 13 juni hebben we een feestavond voor het Stoetbakken in Noordbarge en daarvoor hebben we een grote tent gehuurd, want het kan gaan regenen. Maar weet je, dan is het Wereldkampioenschap voetballen en moet Nederland tegen Spanje spelen. Nederland staat er niet best voor, maar wij denken dat veel Noordbargers dan thuis voor de buis blijven kijken en niet naar onze feestavond komen. Mogen wij een groot beeldscherm huren voor in de tent op vrijdag de 13de? Met andere woorden; wil Plaatselijk Belang de extra kosten betalen? De voorzitter kijkt moeilijk, dat doet ie altijd bij dit soort vragen.

Ik zei: ‘dat vind ik wel goed en zal het bespreken in het bestuur, maar wel onder voorwaarde dat wij voor ieder Nederlands doelpunt een rondje bier weggeven.’ Toen keek de Stoetbakkencommissie wat moeilijk en zei: ‘weet je wel dat Nederland er erg slecht voorstaat?’ Ik zei: ‘dat weet ik, daarom doe ik dit genereuze aanbod.’

We waren het snel eens en de andere bestuursleden vonden het goed.

Vrijdag de 13de juni, de tent stond er en het beeldscherm was gereed. Voorzitter wil jij de avond openen, natuurlijk deed ik dat en wees de aanwezigen er nog eens op dat ieder Nederlands doelpunt een rondje bier opleverde. Er klonk wat boe-geroep uit de aanwezigen en iemand riep: ‘kunst, doe het dan voor Spanje,’ er was weinig vertrouwen in het Nederlandse voetbal, op deze manier zou het een avondje ‘droogstaan’ worden.

Foto: Jan de Vin

De wedstrijd begon en het leek nergens op. Tot dat er een Nederlandse overtreding was en Alonso in de 27ste minuut een penalty benutte en Spanje op 1-0 staat. Ik dacht: zo gaat het goed, niet teveel bier. Vlak voor rust scoort Van Persie de gelijkmaker 1-1. Moet kunnen, dacht ik en iedereen holde naar de meerdere biertappunten.  

Na rust ging het spel verder: Het pauzebier had iedereen wel op en daar was Robben in de 53ste minuut 1-2 en hollen naar de tap. ‘Juist op tijd voorzitter’ kreeg ik te horen.
In de 64ste minuur was het De Vrij die scoorde 1-3. In de tent werd gezongen: Voorzitter bedankt, voorzitter bedankt en op naar de tap.
Het was Van Persie in de 72ste minuut die er 1-4 van maakte en ons publiek riep: Voorzitter rustig aan dit tempo wordt te hoog. Op naar de tap, dan zetten we er wel een tweede naast.
Het tempo zat er goed in want binnen 8 minuten was het Robben die er 1-5 van maakte. Niet iedereen ging weer naar de tap voor gratis rondjes van Plaatselijk Belang.

Uit respect voor de tegenstander Spanje hebben we het hierbij gelaten, wat betreft het voetbal.

Foto: Jan de Vin

Er was nog een poging mij toe te zingen als voorzitter en te bedanken voor het vele bier, maar dat lukte niet helemaal. Iemand kwam naar mij toe en vroeg: hoeveel bier heeft dat wel niet gekost? Dat was eenvoudig: 200 man in de tent en 5 rondjes dat is 1000 bier. Iemand kwam mij bedanken dat ik bij mijn standpunt was gebleven namelijk rondjes voor Nederland en niet voor Spanje. Een ander kwam mij vertellen dat hij dit toch een beetje domme actie van mij had gevonden, zo zonder limiet. Naar zijn mening had ik een grens moeten stellen: gratis rondje tot maximaal twee doelpunten. Tja, zo zit ik niet in elkaar. Het was een feestavond van jewelste.

Toen ik de volgende ochtend de krant uit de bus haalde zag ik op onze voordeur een plakkaat hangen met de tekst: ‘Woning te Koop wegens faillissement’.

Toen moest de zaterdag van het Stoetbakken nog beginnen.

Wordt vervolgd, om niet te vergeten.
Onno te Nuyl
15 november 2021

Foto bij dit bericht: Jan de Vin

1 gedachte over “De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (16)”

  1. Onno

    Schrijf nu niet steeds van die achterhaalde ouwe lullen stukjes, schrijf eens wat hoe je de toekomst ziet van Plaatselijk Belang Noordbarge. 30 personen op een vergadering dat geeft te denken.

    Jan P de Vin

Reacties zijn gesloten.