De voorzitter roert zijn pen; om niet te vergeten (11)

DE ERMERWEG, ALWEER, HALVERWEGE

De hoofdweg door Noordbarge, van Groningen naar Coevorden. Daar is altijd wel wat over te doen, zo was het, zo is het en het zal zo wel blijven ook.

Er waren al snelheidscamera’s geplaatst, er was geen weg in Nederland waar op zo’n korte afstand zoveel palen met kasten voor een flitscamera stonden. Het had effect op de snelheid van een aantal auto’s, omdat er altijd wel een is die zich er aan houdt en die rijdt dan voorop in de file door Noordbarge. Auto’s rijden niet te snel, het zijn altijd de bestuurders die dat doen en als er niemand voor je rijdt dan ga je toch weer plankgas. Dat zal wel zo blijven. De lage snelheid had soms ook tot gevolg dat de lucht van auto’s met varkens op weg naar het slachthuis, langer bleef hangen langs de Ermerweg.

In 2014 werden we als bestuur van Plaatselijk Belang Noordbarge door de provincie Drenthe uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een presentatie over de aansluiting van de Rondweg in Emmen op de provinciale weg N34 bij de Klinkmolenbrug. De bijeenkomst was bij Moorman in Erm en ook waren vertegenwoordigers van de gemeente Emmen en Coevorden aanwezig, een behoorlijk grote groep belanghebbenden.

Bijna voltallig was ons bestuur aanwezig. Een inleiding door de vertegenwoordiger van de provincie over nut en noodzaak van de aanpassingen en daarna een ingehuurde deskundige van een bekend ingenieursbureau. Deze deskundige had een verkeersmodel gemaakt op zijn computer en daar getallen ingevoerd over het aantal auto’s dat in de voorgaande jaren (2010-2012) gebruik had gemaakt van alle wegen, waaronder de Ermerweg. Men kon aan zijn water voelen dat daar gedoe over zou komen, en ja hoor.

Uit de voorgaande tellingen was gebleken dat er 9.000 verkeersbewegingen per dag waren over de Ermerweg in Noordbarge. Veel automobilisten namen bij de Klinkmolenbrug de afslag het Noordbarger bos in. En omgekeerd reden veel mensen vanuit Emmen over de Ermerweg naar het zuiden. Het plan was om deze afslag onmogelijk te maken, de Ermerweg los te koppelen van de Rondweg en de N34.

De deskundige vertelde dat deze maatregelen, het afsluiten van de Ermerweg, toch zouden gaan zorgen voor meer overlast in Noordbarge omdat door het afsluiten van de weg het aantal verkeersbewegingen zou gaan toenemen van 9.000 naar 14.000 per dag.

Ik was verbaasd dat afsluiten van een weg zou gaan leiden tot veel meer verkeer over die weg. Het was de bedoeling dat wij als belanghebbenden met ideeën zouden komen om dit probleem van meer verkeer op te lossen. De deskundige kon ieder idee direct in zijn computermodel invoeren en konden we zien wat het effect zou zijn.

Er was gelegenheid tot het stellen van vragen en na enige tijd vroeg ik: kunt u iets meer vertellen over uw computermodel, want ik vind het vreemd dat afsluiting leidt tot meer verkeer. De deskundige zei dat het hun model was en vroeg of ik soms twijfelde aan hun deskundigheid. Ik antwoordde dat ik wel iets wist van modellen en zei dat we het er op zijn minst wel eens over zouden kunnen hebben, over de kwaliteit van het bedachte model. De deskundige van het adviesbureau was duidelijk in zijn wiek geschoten en stelde: wij zijn deskundig en het model is juist omdat we betaald worden door de provincie Drenthe, anders zou de provincie dat nooit doen.

Deze logica over deskundigheid was en is niet de mijne.

We gingen nog even verder met het bedenken van verkeersbelemmerende maatregelen, maar iedere extra belemmering leidde volgens het model tot meer verkeersbewegingen.

Wordt vervolgd, om niet te vergeten.
Onno te Nuyl
Noordbarge, 15 juni 2021