De Groene Horizon

Op woensdag 23 januari werd de natuurfilm ‘De Groene Horizon’ (2012) van Henk Bos en Janetta Veenhoven getoond in bios Ten Cate. De filmers Henk en Janetta waren aanwezig en verzorgden een persoonlijke noot voorafgaand en na afloop van de film. Ze hebben maar liefst 6 jaar aan De Groene Horizon gewerkt. Plaats van handeling was de ruige natuur in Midden Drenthe. De avond werd georganiseerd door IVN (instituut voor natuureducatie) Emmen. Entree EUR 3,- per persoon. Opkomst ruim 100 man en vrouw.

Een ongelooflijke belevenis

Was de film de moeite waard?
Wanneer je regelmatig een bos bezoekt voor een fijne wandeling denk je soms best een ‘kenner’ te zijn. Maar na het zien van deze fantastische film blijkt het tegendeel waar. Het is werkelijk een ongelooflijke belevenis deze film te zien. Ook voor mensen die slechts zelden een boswandeling maken. Heel veel dieren die je eenvoudigweg als wandelaar niet opmerkt komen in de film uitgebreid en realistisch in beeld.

Eerst vertrouwen winnen

Naast de prachtige natuur, bossen, vennetjes, heidevelden zijn de opnamen van de dieren adembenemend. Zo komen uilen in beeld, bos- en kerkuilen. Zo mooi…. maar voordat zo’n dier gespot is, en daarna een sfeer en positie is gecreëerd dat er daadwerkelijk opnamen gemaakt kunnen worden.. dit neemt heel veel tijd in beslag. Het lijkt alsof het vertrouwen van de dieren is gewonnen. Zo kwamen aan bod: padden, dassen, vossen, talloze vogels, marters.

Een jonge vos gefilmd

Ook het ontpoppen tot volwassenheid van een libelle werd schitterend in beeld gebracht.
Buitengewoon boeiend was ook het bouwen van een nest, door diverse vogels. Meerdere soorten streden beurtelings om een bepaalde holle boom. Ook hun communicatie werd illustratief weergegeven. Vermeldenswaard was tenslotte hoe een jonge vos gefilmd werd. Je zag zijn reactie toen er een man met een hond voorbijliep. Schuchter, met grote ogen alles in de gaten houdend.
Toen vervolgens ‘het gevaar’ geweken was vervolgde hij zijn gang.

Een absolute aanrader

Het meest bijzondere van de film was toch wel je eigen bewustwording van iets ‘uit de directe omgeving’ waar je eenvoudigweg geen weet van hebt. Laat staan dat je het ooit hebt gezien. Onvoorstelbaar mooi, een absolute aanrader voor als je eens een vereniging of organisatie wilt verrassen met iets heel bijzonders. Een soort safari- film, maar dan uit je eigen woonomgeving!

Wildernis in Drenthe

Meest recente film van de hand van Henk Bos en Janetta Veenhoven is ‘Wildernis in Drenthe’ (2016).
Deze film werd opgenomen in het Hart van Drenthe en het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het is de eerste bioscoopfilm van Henk en Janetta. De film ging 24 november 2016 in première en was landelijk in meer dan 40 bioscopen te zien en was een zogenaamde kaskraker. Het enorme succes zorgde ervoor dat de film de voorronden van de strijd om het Gouden Kalf haalde wat de hoogst haalbare filmonderscheiding in Nederland is.

Trailer: