Vijf dagen per week openen cliënten van de Boerderij de papiercontainer aan de Hooggoorns. Maar wat gebeurt er nog meer in de Boerderij? De kerntaak is hout zagen, kloven en als openhaardhout en aanmaakhoutjes verkopen. In een bijgebouw wordt gekloofd. Er staan twee powermachines die de dikste blokken aankunnen. In een ruimte klinkt muziek.
Biologisch tuinieren
Verderop is een moestuin. Paardenmest wordt omgezet in compost en de geteelde aardappelen, uien, sperziebonen en tuinbonen worden verkocht. In een kas worden zaadjes gepoot, plantjes voorgetrokken en daarna uitgezet. Regenwater wordt in een vat opgevangen en gebruikt voor het begieten van de planten. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, er wordt biologisch getuinierd.
50 ton eikenhout
We spreken met activiteitenbegeleider Joël Hessels (1958) uit Ruinerwold. “Er werken hier zestien cliënten, van 15 tot 62 jaar. Sommigen zijn hier vijf dagen per week, anderen een halve dag. Er zijn cliënten die alleen in de boerderij werken maar er zijn er ook die elders aan de slag zijn, die stromen bijvoorbeeld door naar begeleid werk, bijvoorbeeld in de dierentuin. Ook werkt er een cliënt een ochtend in de week bij een buurtgenoot. Maar hout is wel ons belangrijkste product. We kopen elk jaar een vracht eikenhout in, vaak zo’n 50 ton. De stammen worden gezaagd, voor een deel met de hand en voor een deel met een kettingzaag. Daarna wordt het gekloofd en opgestapeld. We verkopen het voor € 85,- per kuub. Gestapelde kuubs en dat is heel wat anders dan gestorte kuubs.”
Naaiatelier Benjamini
We lopen over het mooie, ruime terrein. Achter de boerderij staat een imposante linde. “De hanen en de hennen zijn gescheiden. In de houtafdeling werken alleen mannen. Voor in het gebouw werken de vrouwen in het naaiatelier Benjamini. We proberen per jaar minimaal één keer overleg te krijgen met de ouders van onze cliënten. Soms hebben we veel vaker contact. Hier werken drie begeleiders die allemaal een parttimebaan hebben.”
Groeiend zelfvertrouwen
Joël vervolgt: “We proberen zoveel mogelijk onze cliënten in een werksituatie te plaatsen waarin zij zich goed voelen, we passen de werkomgeving aan aan de cliënt. We proberen nuttige hulpmiddelen te gebruiken die we soms zelf maken. Zo hebben we een handige plankenwipper om pallethout los te krijgen, een telraam voor het tellen van de zakken voordat ze op de aanhanger gaan, en een zelfbedacht systeem om zakken te vullen met aanmaakhoutjes. We verkopen per jaar ongeveer 1.500 zakken met aanmaakhoutjes via Het Goed en benzinestations. We zijn altijd op zoek naar methoden om onze cliënten zelfstandig te leren werken. Zo vergroot hun eigenwaarde en zelfvertrouwen automatisch mee.
Veel (vaste) klanten
De verkoop van hout, aardappelen en groente loopt als een lier. We hebben veel (vaste) klanten. Bij de ingang van het terrein staat een stalletje. Daar verkopen we houten plakken voor € 1,-. Meestal wordt het geld wel in het doosje gedaan.” We nemen nog een kijkje in de opslag voor gereedschappen, de kantine en het kantoor. Wat een mooi bedrijf!
Meer foto’s hier