Da Xin: uitsluitend afhalen

Na weken gesloten te zijn geweest vanwege de Corona-crisis heeft Chinees Indisch specialiteitenrestaurant Da Xin in Noordbarge de deuren weer geopend. En hoe! Uitsluitend als een afhaalrestaurant. Er is een eenrichtingswandelroute gemaakt, waarbij de bezoekers aan de linkerkant beginnen en dan voor het restaurant doorlopen naar de kassa waar het eten wordt afgegeven. Er staat een soort partytent waar gasten even kunnen wachten en bij regen kunnen schuilen. Er kan alleen per telefoon of WhatsApp eten worden besteld en betalen kan via tikkie of met een betaalkaart. 

De altijd vrolijk lachende eigenaresse Yang Ping vertelt dat haar kinderen via facebook reclame hebben gemaakt voor de nieuwe aanpak. “Dit is de derde dag dat we het zo doen. In de afgelopen maand hebben we kunnen uitrusten.” De mensen in de wachtende rij nemen keurig de vereiste anderhalve meter tussenruimte in acht. De meesten komen met de auto, sommige auto’s staan op de brug geparkeerd. Ik zie een enkele fietser. Eens kijken wat de afhalers ervan vinden.

Ik spreek een mevrouw uit Bargermeer die zeer tevreden is, René Feijen uit de Rietlanden die al heel lang klant is en een oude kennis uit Sleen, zijn vrouw zit verderop in de auto te wachten. “Nee, zet mijn naam er maar niet bij. We komen geregeld vanuit Sleen hiernaartoe om eten te halen. Het is alsof de smaak in al die tijd niet veranderd is. Meestal halen we Babi Pangang, echt lekker. Ook wel eens wat stokjes met pindasaus erbij, heerlijk. Het restaurant is met de opgebroken Ermerweg wat moeilijker bereikbaar natuurlijk, maar we willen vooral in deze moeilijke tijd Da Xin steunen en we blijven komen.” Dan mevrouw Den Bakker uit Emmerhout: “Een goed idee hoor van Da Xin. Weet je trouwens dat die naam Groot Geluk betekent? Nou, wij hebben geluk met zo’n Chinees restaurant. Vooral die garnalen in Koe Loe Ha: smullen! Even wachten is helemaal niet erg. Ik vroeg me al af waarom het zolang duurde voordat ze het roer omgooiden. Heel verstandig zo.”