Buizerd

Het Dagblad van het Noorden, De Telegraaf en RTV Drenthe berichtten begin april 2019 over een agressieve buizerd die hardlopers aanvalt. De Telegraaf: ‘Het dier slaat toe op de weg naast het Oranjekanaal, tussen de Ermerweg en de Sluisvierweg in een gebied vlak buiten de stad. „We hebben hier inmiddels borden geplaatst”, aldus de gemeente. Die raadt hardlopers aan zo mogelijk een andere route te kiezen.’

Buizerds zijn roofvogels met een spanwijdte van 1.1 tot 1.4 meter. Ze eten graag kleine zoogdieren zoals muizen en kleine konijnen, kikkers en vogeltjes. Ze nestelen in bosranden en ze jagen graag in het openland. Maar in het broedseizoen zijn ze ook gek op hoofden van wandelaars en vooral hardlopers. Tot nu werden ze vooral gespot in de Broeklanden (tussen Sleen en Oosterhesselen), maar nu zijn ze dus ook actief langs het Oranjekanaal.

Wandelaars en hardlopers zien zij als een bedreiging. De buizerd vliegt een rondje en komt dan van achteren aanzetten, waarbij hij een hoog, schril geluid maakt. Hij probeert dan laag over de mensenhoofden te scheren om ze in de kuif te pikken. Dat is gelukt bij één van de drie aangevallen hardlopers. Als je met je handen boven je hoofd gaat zwaaien en wat dichter langs en onder de bomen gaat rennen, schrik je de roofvogels af. Het blijft flink opletten… Onze fotograaf Henk Zwols is erin geslaagd met veel geduld, toewijding en vakmanschap een buizerd te fotograferen nabij het Oranjekanaal.