Bargerkampenweg – straat in beeld

Een van de mooiste straten in Noordbarge is de Bargerkampenweg, met huizen aan maar één kant. Alle hebben een weids uitzicht op groen: paardenweitjes, een maisakker of bos. De huizencollectie lijkt te stammen uit een catalogus van een naoorlogse architectuurwedstrijd, geen huis is gelijk. Tot nummer twintig geniet men de hele avond van de avondzon, er voorbij valt de zon weg achter de bomen. Overdag fietsen hier veel jongeren toegerust met zweepjes en paardrijcaps of auto’s met aanhangers met balen stro of hooi.

Er zijn huizen met ruige, parmantige, precies aangelegde, arbeidsintensieve, kleurarme, kleurrijke en waterrijke tuinen. Eén tuin bestaat zowat geheel uit vijveronderdelen. De percelen zijn vaak erg groot, een enkel huis heeft zelfs landgoedallures. Halverwege voert een paadje richting Achter het Kanaal en daar staan twee huizen die vanaf de weg nauwelijks te zien zijn. Verderop is een soort privécampinkje met een paar caravans van een docent Arabisch, een masseuse, een vinexwijkontwerper of een irisscopist? Wie zal het zeggen? Vast en zeker een liefhebber van rust en ruimte.

Voorbij nummer negenendertig buigt de weg naar links. Vanaf hier is een waar eldorado voor de paardenliefhebbers, misschien zou je het zelfs een paardenparadijsje kunnen noemen. Zover je kan zien: paardenweiden met schuurtjes, zeecontainers, mestopslag, voervoorraden, zandpaden en overal word je aangestaard door glinsterende paardenogen. Er staan ranke ruinen, moederlijke merries en hengsten waarvan sommige met een bungelend slungellid. Bij een van de laatste paardenbehuizingen treffen we mevrouw Van Gelderen uit de Rietlanden die met haar drie dochters de zorg voor vier paarden heeft. Mevrouw Van Gelderen is paardencoach, dat wil zeggen dat ze met de inzet van paarden mensen een spiegel voorhoudt die inzicht in het eigen gedrag en de eigen persoonlijkheid geeft. Ze waarschuwt ons voor een loslopende haan verderop die het vooral op kleine honden heeft gemunt. Ze zou willen dat de maximale snelheid aan het eind van de weg ook dertig is, net als aan het begin.

Niet alleen paardenliefhebbers komen hier aan hun trekken, ook liefhebbers van mountainbiken zitten hier goed: in het bos is een speciale mtb-route aangelegd: 13 kilometer lang en geheel gemarkeerd. Helemaal aan het eind is een NAM-locatie, waar in ploegendienst dag en nacht wordt gewerkt aan de beëindiging van booractiviteiten.