ALDI naar de Noordbargerstraat? deel IV: De projectontwikkelaar: “De communicatie had beter gemoeten.”

Na deel I met de achtergrond van de plannen van Aldi die naar de Noordbargerstraat wil, deel II met de visie van de betrokken bedrijven, deel III de gemeente, komt nu de projectontwikkelaar aan het woord. Dhr. Jaap ten Hoor is projectontwikkelaar en woordvoerder van dhr. Geert Sanders, eigenaar van de winkels die zouden moeten wijken voor een grote super. Het heeft vanwege vakanties even geduurd, maar eindelijk spreken we Ten Hoor, die Sanders’ plannen gestalte gaat geven. 

Ten Hoor: “Drie jaar geleden deed Aldi een aanvraag om een winkel te bouwen aan de Noordbargerstraat. Aldi’s instructie was altijd: nog niet gaan praten met iedereen maar eerst de vergunning regelen. Zo’n twee jaar geleden zijn er al gesprekken geweest met Jumper en Van den Bos. Informeel sprak ik met de Wielerdieler. Nogmaals, Aldi wil eerst de vergunningen regelen en dan de betrokkenen informeren. Ik ben nu net terug van vakantie en heb inmiddels met alle vier betrokken bedrijven telefonisch contact gehad. Ik zou dat eerder hebben gewild, maar ik bepaal dat niet, ik doe wat me gevraagd wordt en op de manier zoals men dat van mij vraagt. 

Vijf jaar geleden al sprak Aldi met Sanders. Er is toen een principedeal gesloten dat Sanders de grond zou verkopen aan Aldi; nee, voor hoeveel, dat vertel ik niet. Sanders doel was de situatie aan dit deel van de Noordbargerstraat verbeteren. Vroeger was dit een wat rommelig gedeelte van de Noordbargerstraat met onder meer het autoschadebedrijf van Sanders en Renaultgarage Hesseling. De gemeente wilde graag meewerken met de verbetering van dit stuk Emmen. De Wielerdieler is al behoorlijk vernieuwd en een nieuwe supermarkt erbij zou passen in de plannen. Vergeet niet dat de mogelijkheden om hier riant te parkeren erg belangrijk zijn. Veel winkelend publiek komt met de auto naar de supermarkt. Voor Sanders is een goede ver- en herplaatsing van de bedrijven een verantwoordelijkheid. Sanders stelt als eis dat Aldi netjes met de huurders omgaat. Voor de Wielerdieler zou elders een goede locatie gevonden moeten worden. De slijterij zou hier moeten kunnen blijven, bijvoorbeeld waar nu de kantoren van Sanders zijn.”

En wat is precies de rol van de gemeente? Ten Hoor: “De gemeente moet het faciliteren, de vergunningen verstrekken. Er zijn indertijd al gesprekken geweest met wethouders Otter en Arends en gemeentelijk projectleider Peter van der Knaap. Vergeet niet: de gemeente heeft als beleid een krimp van detailhandel. Bij supermarkten is er niet sprake van fun-shoppen, maar van run-shoppen: snel je boodschappen doen en dan weer verder. Misschien is deze straat wel ideaal voor een concentratie van supermarkten. Als projectontwikkelaar kijk ik ook naar mogelijke oplossingen voor verkeersstromen. Nu is de Noordbargerstraat afgesloten, maar wie weet kan die weer open. Of een andere opening vanaf de Dordsestraat naar de supermarken. En ja, de communicatie met de huurders en de EOP’s had beter gekund, nee beter gemoeten.”