ALDI naar de Noordbargerstraat? deel II – de betrokken bedrijven

Hoe kijken de vier bedrijven aan de Noordbargerstraat aan tegen de plannen van ALDI om hier een supermarkt te vestigen? We bezoeken Arts & Dier, dierenspeciaalzaak Jumper, slijterij Gerrit van den Bos en de Wielerdieler: vier bedrijven die zouden moeten wijken als de plannen doorgaan.

Bij Arts & Dier spreek ik een baliemedewerker die vertelt dat dierenarts Lisa Kolkman graag verwijst naar woordvoerder Van den Bos van de slijterij naast haar.

Bij dierenspeciaalzaak Jumper spreek ik A. van der Werf: “Het is raar, maar wij weten van niets. Ik ben hier al 21 jaar franchisenemer en ik huur dit bedrijf van het hoofdkantoor van Jumper. Dus ik heb niets te maken met Aldi of met dhr. Geert Sanders, eigenaar van de panden. Ooit, ik geloof vijf jaar geleden, heb ik plannen gezien van Sanders om dit gebied te ontwikkelen. Wij zouden een nieuwe plaats krijgen op de kruising waar nu Decokay Sanders is gevestigd. Die plannen gingen niet door want de gemeente was niet akkoord met de appartementen die erboven waren gepland. Wij hebben een huurcontract tot 2025 en je kan wel van alles willen, maar dan moet er wel een goede volgorde zijn: eerst een plan maken, dan met alle betrokkenen en huurders overleggen, dan toetsen en inspraakprocedures volgen, enz. Wat ik ervan weet is dat het hoofdkantoor van Jumper met dhr. Sanders en zijn woordvoerder, projectontwikkelaar Jaap Ten Hoor, in overleg gaat. Het is jammer dat er een belangrijke stap wordt overgeslagen.” 

Gerland Zevenbergen is samen met Mark Boer eigenaar van slijterij Gerrit van den Bos. Zevenbergen: “Wij zitten hier nu veertien jaar. Een jaar of vier, vijf geleden hoorden we van de plannen om hier een Aldi te vestigen. Die plannen leven al een tijdje. In de eerste tekeningen zaten we in het Aldipand, we konden daar wel mee leven. De tweede tekening werd al lastiger, daar kregen we een pand met drie verdiepingen. Alle vier bedrijven, wij hebben onderling veel contact, zijn het met de huidige plannen niet eens. Wij willen hier het liefst, net als Arts en Dier, niet weg, ons bedrijf floreert hier heel goed en een andere locatie met dezelfde grootte en dezelfde parkeermogelijkheden waar winkelbestemming op zit is niet te vinden in Emmen. Hoe wij de communicatie vinden? “Dramatisch. De heer Sanders communiceert via Ten Hoor en daar horen wij ook weinig van. Er is tot op heden nog geen alternatief plan voor ons.”

Van fietsenbedrijf De Wielerdieler spreek ik dhr. Herman Hoge op een ochtend om negen uur in de mooie, grote fietsenzaak. “Hoe ik het vind? Als de anderen, we zijn niet enthousiast. We zitten 28 jaar in de Noordbargerstraat. We hebben hier naast de Boni een prachtplek met goede parkeervoorzieningen. Inmiddels is het nodige in de winkel geïnvesteerd in het dak, een nieuwe pui en vloerverwarming. En vergeet niet, vijf gezinnen krijgen hun hoofdinkomen uit deze zaak. Dus ja, we willen hier graag blijven. Ons huurcontract met dhr. G. Sanders loopt nog twee jaar door en als de bouwplannen van Aldi doorgaan zullen we naar iets anders moeten zoeken. Onrustig word ik er niet van, maar zo’n groot vloeroppervlak vinden is niet gemakkelijk. Als ondernemer oriënteer ik me al wel natuurlijk. De communicatie was niet zo goed, dat kon beter. De plannen bestaan al wat langer maar dan was overleg met de betrokkenen vooraf beter geweest.”