AED’s zijn apparaten die gebruikt kunnen worden om bij een hartstilstand het hart weer te activeren. Eigenlijk staat het hart niet echt stil, maar wordt het chaotisch en erg snel geprikkeld. De AED helpt om door een schok te geven het hart weer te resetten. Elke dag krijgen zo’n 35 mensen een hartaanval buiten het ziekenhuis. Op de kaart van Drenthe steekt de gemeente Emmen ongunstig af omdat er niet een 100% dekking met AED’s is. In Nederland zijn 20.000 AED’s (zegt het Rode Kruis). In Noordbarge daarentegen hebben we maar liefst 8 AED’s. Dat is meer dan acht keer meer dan het landelijke cijfer.
Hulpverleners sneller dan ambulance
Hoe werkt dat nu, zo’n AED? Iemand ziet een hartpatiënt inzakken. 112 wordt gebeld. Als het kan begint er al iemand met de reanimatie. De mensen van 112 doen twee dingen: ze sturen een ambulance en ze piepen hulpverleners op om te helpen bij het reanimeren. Enkele hulpverleners wordt gevraagd een AED mee te nemen. Vaak zijn de hulpverleners er voordat de ambulance ter plaatse is.
Aan buitengevels 24/7
Het is belangrijk dat er in de omgeving van de patiënt voldoende AED’s zijn. Vaak weten de hulpverleners precies waar er één te vinden is. Ook niet-hulpverleners kunnen een AED bedienen. Snel een AED vinden is dan superbelangrijk. Het mooist is dan dat er AED’s zijn die aan een buitengevel hangen en direct, 24 uur per dag, bruikbaar zijn. Maar dat is natuurlijk niet altijd mogelijk.
De AED’s in Noordbarge:
En dan nog één in de Bargeres die 24/7 bereikbaar is: Henk Veldman Orvelterbrink 104 7812MT Emmen