Noordbarge! groen, mooi & veilig

Het oudste esdorp van Drenthe (en misschien wel Nederland)

Herdenking

Herdenking bevrijding Emmen (10 april 2018)

Onder grote publieke belangstelling en in het bijzijn van Poolse veteranen wordt de bevrijding van Emmen herdacht op 10 april 2018. Behalve veteranen zijn er ook Poolse militairen uit Poznan aanwezig die nu een klus hebben op de vliegbasis in Leeuwarden. Eregast is de 91-jarige oud-strijder Edward Szczerbiński. Behalve dat hij prominent aanwezig is, draagt hij een gedicht voor over een soldaat die op wacht staat in een door sterren beschenen kerstnacht. Emmens burgemeester Van Oosterhout hamert in zijn toespraak op het belang van herdenken van de oorlog na 73 jaar. Tegelijkertijd trekt hij parallellen naar het nu. Hij wijst op de dreiging van terrorisme. Ook Emmen neemt maatregelen tegen terrorisme bij grote sportevenementen. Hij memoreert de brute gifgasaanval van Syrië en hij wijst op de noodzaak van de vrije meningsuiting. Hij houdt, onder verwijzing naar artikel 1 uit de grondwet, de aanwezigen voor discriminatie nooit toe te staan.

actieve jongeren

Het is een prachtige bijeenkomst in Noordbarge. Omzoomd door een haag toeschouwers, deels staand, deels zittend, bijgekleurd door een prachtig veld felgele narcissen, wordt de bevrijding herdacht. Leerlingen van de Meester Vegterschool dragen gedichten voor, jonge scouts reiken bloemen en kransen aan en op deze manier wordt de link tussen oud en jong, vroeger en nu, verleden en toekomst gesymboliseerd.

bloemen en kransen

De trompettist van Laus Deo speelt de Last Post. Altijd weer kippenvel. De één minuut stilte wordt nog intenser door het gefluit van merels en het gekoer van duiven. Het Wilhelmus wordt gevolgd door het Poolse volkslied. Dan worden er kransen en bloemen gelegd bij het monument waarop de namen staan van tien gesneuvelde Poolse militairen. De bloemen- en kransleggers zijn: de Burgemeester van Emmen, Poolse militairen, de Stichting Herdenking Bevrijding Emmen, Stichting RAF-monument Nieuw Dordrecht, de voormalige Stichting Help de Polen, de Historische Commissie Noordbarge en een handvol particulieren.

Na afloop is er gelegenheid om in de aangrenzende schoolkantine van AOC Terra een kop koffie te drinken en bij en na te praten.  (KvdM)